Саркози, Сапатеро и Проди търсят решение за консенсус с Лондон и Варшава
Саркози, Сапатеро и Проди търсят решение за консенсус с Лондон и Варшава / netinfo

Ръководителите на Франция, Испания и Италия решиха тази вечер в Брюксел да потърсят заедно решения, които биха позволили да се постигне компромис на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел относно новия договор, който да замени европейската конституция, предаде Франс прес.

Френският президент Никола Саркози, испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и италианският министър-председател Романо Проди се срещнаха извън официалната програма на форума, за да обсъдят как да подкрепят германското председателство в ЕС в усилията му да постигне единодушно утвърждаване на основните линии на новия договор в края на срещата утре вечер.

Тримата ръководители са решили да се опитат да намерят формули за страните, които са на различни позиции и незабавно да започнат да действат за финализиране на преговорите, Фрнандо Мораледа, говорител на Сапатеро.

Говорителят на Саркози потвърди, че тримата ръководители са твърдо решени да постигнат съгласие за съкратен вариант на договора. Давид Мартинон обаче опроверга информацията, че френският президент бил направил "твърдо предложение" за компромис по системата на гласуване с двойно мнозинство, на което Полша се противопоставя.

Мартинон подчерта, че онова, което най-много притеснява поляците, е разликата в тежестта на Полша при изчисляването на гласовете в сравнение с големите страни. Според него основното усилие на германското председателство в следващите часове ще бъде да намери начин да бъде намалена тази разлика.

От своя страна испанският говорител изтъкна, че трите страни биха приели формула, която не променя "структурно" тази система на гласуване.

Опитвайки се да защити позицията на Варшава по преговорите за нов европейски договор, тези дни полският премиер Ярослав Качински заяви, че ако не е била Втората световна война, населението на Полша щяло да е 66 милиона души.

"Такива изказвания ме натъжават като германец и като европеец и не би трябвало да бъдат правени през 21-ви век", реагира председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.