Самолетът на полския президент се приземи в Сеул от втория опит
Самолетът на полския президент се приземи в Сеул от втория опит / снимка: БГНЕС

Правителственият самолет ТУ-154, с който полският президент Лех Качински пристигна в Сеул, успя да се приземи едва след втория опит. Причина за това беше необичайно силният вятър, който бушува в южнокорейската столица, предаде ИТАР-ТАСС.

След като пилотът не успял да кацне от първия път, по указания на диспечерите се наложило той да приземи самолета "срещу вятъра".

Качински, който е на обиколка в Азия, пристигна в Южна Корея от Токио, а преди това беше в Монголия.

ИТАР-ТАСС посочва, че пътуването на полския президент бе съпроводено от опасни неизправности в правителствения самолет. Във вторник машината ТУ-154 не успя да излети от летището в Улан Батор, тъй като температурите от минус 20 градуса повредиха датчиците за рулевата тяга, монтирани в крилете на самолета. Наложи се уредите да бъдат спешно доставени от Полша, а Лех Качински и съпругата му трябваше да вземат чартърен полет до Токио.

В сряда полският вестник "Жечпосполита" съобщи, че след инцидента в Монголия правителството е взело решение да закупи нови правителствени самолети в най-скоро време. Министър-председателят на Полша Доналд Туск уточни, че правителството не възнамерява да купува "луксозен самолет", а ще се ограничи с покупката на такъв, който би осигурил "елементарна безопасност" на президента.