С колко ракети разполага Хамас
С колко ракети разполага Хамас / снимка: Reuters, архив

Голямото неизвестно след операцията на Израел в ивицата Газа е колко ракети има Хамас и какви са способностите му да разшири арсенала си, посочва Франс прес.

Според оценките преди операцията Хамас е разполагал с 10 000 ракети. Израелската армия обяви, че е поразила 1500 мишени, от които 19 командни центъра, 26 обекта за производство и складиране на оръжия и 980 установки за ракети.

В сряда израелският в. "Аарец" писа, че от две години Иран вкарва през Судан, Египет и през контрабандни тунели в Газа ракети Фаджр-5 с обсег 75 километра. Наред с това Хамас и Ислямски джихад са произвели 200-милиметрови ракети с обсег, доближаващ 80 км по технология, предоставена от Иран, допълни израелският вестник.

Председателят на иранския парламент Али Лариджани потвърди в сряда, че Техеран оказва финансова и военна помощ на въоръжените групи в Газа, предава БТА.

Командващият Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал Мохамад Али Джафари увери, че ракети Фаджр-5 не са били внасяни в Газа от Иран, но потвърди, че технологията за производството им е била доставена в Газа, където въз основа на нея ракетите могат да бъдат произведени бързо.

Въоръженото крило на Хамас пое отговорност за изстрелването на 1573 ракети към Израел за 8 дни, от които и M75 местно производство с обсег 80 километра, припомня Франс прес.