Руските сепаратисти обвиняват украинските сили, че използват забранени боеприпаси
Руските сепаратисти обвиняват украинските сили, че използват забранени боеприпаси / снимка: БГНЕС, архив

Украинските силови структури използват забранени от международните конвенции боеприпаси, заяви премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пред журналисти в Донецк той подчерта, че на страната на украинските въоръжени сили воюват наемници и те "използват всички възможни мръсни методи", включително разкъсващи куршуми и забранени боеприпаси.

Бородай отбеляза още, че силите на сепаратистите планират да си върнат контрола над международното летище на Донецк, който в момента е в ръцете на правителствените сили след кървави сражения в началото на седмицата. "В определен момент ние ще преминем в контранастъпление, ако те не напуснат територията на ДНР", отбеляза той.

Според него ръководството на републиката разполага с информация, че практически всекидневно на летището кацат самолети с нови части на украинската армия, с национални гвардейци и с бойци на "Десен сектор". Бородай уточни, че при боевете са загинали около 60 проруски опълченци, както и 20-ина мирни жители. Той опроверга и информацията, че в ДНР е въведен комендантски час. Обявено било само военно положение.