Руският финансов министър Алексей Кудрин подаде оставка
Руският финансов министър Алексей Кудрин подаде оставка / Reuters

Руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин подаде оставка, след като президентът Дмитрий Медведев го призова по-рано през деня да се оттегли, предадоха световните агенции.

Медведев подписа указ, с който прие оставката на Кудрин, съобщи прессекретарят на държавния глава Наталия Тимакова, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Руската агенция отбелязва, че в съответствие с практиката в страната всички назначения и оставки в правителството стават по предложение на премиера.

Попитана за причините за това решение, Тимакова отговори, че Медведев ги е посочил ясно в изявлението, което направи по-рано днес.

Президентът предложи на финансовия министър да подаде оставка, след като Кудрин обяви, че няма да участва в следващото правителство заради несъвместимите различия между него и държавния глава, който вероятно ще бъде следващият премиер на Русия.

"Подобни изявления са неуместни и по никакъв начин не могат да бъдат оправдани. Никой не е отменил дисциплината и йерархичното подчинение", каза гневно Медведев на заседание на Комисията по модернизация.