/ ThinkStock/Getty Images
Руски стратегически бомбардировачи са извършили рутинни полети над международни води в Арктика, съобщи министерството на отбраната, предаде Ройтерс.

Планираните полети са били извършени над международни води от Ту-160 и Ту-95МС, които могат да носят ядрени крилати ракети, както и от бомбардировачи Ту-22МЗ с далечен обсег на действие, посочи ТАСС. 

"Всички полети бяха извършени при стриктно спазване на международните правила за въздушно пространство", заяви министерството, като добави че най-дългият полет е продължил повече от седем часа.

Ескортът на бомбардировачите е бил осигурен от изтребители Су-35С, Су-27, МиГ-31.

Каквато е практиката при такива полети, Великобритания съобщи, че нейни изтребители "Тайфун" са прехванали два руски бомбардировача в международното въздушно пространство северно от Шотландия, предаде Ройтерс.

По думите на британския министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи изтребителите са наблюдавали руските бомбардировачи при преминаването им северно от Шетландските острови, "готови да противодействат на всяка потенциална заплаха за територията на Обединеното кралство".
Пламен Йотински/БТА