/ ThinkStock/Getty Images
Руски блогър, критичен към властта, беше осъден вчера на 6 години затвор, съобщи адвокатът му, цитиран от Ройтерс. Блогърът Александър Валов беше обвинен в изнудване.

Според някои наблюдатели процесът срещу него е бил политически мотивиран. Според обвинението Валов, чийто блог беше критичен към властите в южния руски град Сочи, е получил чрез изнудване пари от федералния депутат Юрий Напсо.
 

Валов беше обвинен, че е взел с принуда 300 000 рубли (4330 долара) от Напсо. В замяна той щял да изтрие, както се твърди, текстове в блога си, касаещи казуса с плувен басейн, построен според слуховете от депутата на общински плаж в черноморския курортен град. Валов отрича да е извършил нещо нередно.
 
Адвокатът на Валов - Александър Попков, каза, че защитата ще обжалва присъдата, която според него е "жестока". "Знаехме, че няма да получим честна и справедлива присъда", заяви Попков. "В делото имаше дълбок политически подтекст", допълни той.

От офиса на Напсо и от съда в Сочи не дадоха веднага коментар на осъдителната присъда.
 
Критикът на Кремъл Алексей Навални написа в Twitter, че Валов е "пратен зад решетките само заради политика" и присъдата му изглежда сурова. "Шест години - това получаваш за убийство", написа Навални.
 
Арестуваха руския опозиционер Навални на излизане ...от ареста (ВИДЕО)

Правозащитни групи, сред които "Репортери без граници", призоваха за освобождаване на Валов още по време на задържането му в предварителния арест.
БТА