/ IStock
Космонавтите Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков превключиха антените на комуникационната система в скафандрите „Транзит-B“ от модула „Пирс“ на модула „Поиск“, съобщава ТАСС.



„Космонавтите са приключили работата по „Транзит-В“, се казва в съобщение на страницата на Роскосмос в социалната мрежа ВКонтакте. Тези работи бяха извършени в рамките на подготовката за изстрелването и скачването на многофункционалния лабораторен модул "Наука".

Преди това работата по руския сегмент на Международната космическа станция се извършваше от докинг отделението на „Пирс“ (CO1), но през 2021 г. модулът „Пирс“ ще бъде наводнен преди изстрелването на многофункционалния лабораторен модул Nauka (MLM).

Космонавтите Рижиков и Куд-Сверчков в сряда правят излизане в открития космос. Те извършват извънкорабни дейности (EVA) в скафандрите „Орлан - МКС“, единият с червени ивици (Рижиков), другият със сини ивици (Куд-Сверчков). Предишното излизане в открития космос се състоя на 29 май миналата година.



Изграждането на модул "Наука" започва през 1995 г. Първоначално беше планирано да бъде изпратено на МКС като резервно копие за „Заря“ (първият модул на станцията, продължава своя полет като част от него), но изстрелването многократно се отлагаше.

През 2013 г. „Наука“ е изпратена в центъра „Хруничев“. Както беше уточнено, това решение беше взето поради откритите метални стърготини в горивната му система. По-късно проблемът беше отстранен.

MLM може да произвежда кислород за шест души, да регенерира вода от урината. С „Наука“ руските космонавти трябва да получат втора тоалетна (първата е в модула "Звезда"), кабина за третия член на екипажа и европейския манипулатор ERA, което ще им позволи да изпълняват редица работи, без да излизат в космоса. Стартирането на модула е планирано за април 2021 г.


 
БГНЕС