Руската агенция за туризъм обезпокоена от казуса с чуждите туристи в България
Руската агенция за туризъм обезпокоена от казуса с чуждите туристи в България / снимка: Reuters

Руската федерална агенция за туризъм Ростуризъм е сериозно обезпокоена от ситуацията, свързана с връщането на руските туристи, пристигнали в България със самолети на авиокомпанията "България Ер" по линия на туроператора "Алма Тур", предаде ИТАР-ТАСС.

"Обръщаме внимание на руските туроператори, че е недопустимо да се изпращат руски туристи в България по линия на компанията "Алма Тур" без надлежно гаранционно осигуряване на връщането им в родината", се казва в съобщение на сайта на Ростуризъм.

В съобщението е посочен номерът, под който е регистрирана "Алма Тур" в единния федерален регистър на туроператорите, допълва БТА. "Гражданската отговорност за неизпълнение на задълженията на "Алма Тур" по договор за реализация на туристически продукт е застрахована в "Група Ренессанс Страхование" на сума 60 милиона рубли със срок на действие на финансово обезпечение 10 септември 2011 - 9 септември 2012", гласи съобщението на Ростуризъм, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Стотици туристи от Русия и Финландия бяха блокирани на бургаското летище заради неуредени финансови взаимоотношения между авиокомпания "България Ер" и туристическата компания "Алма Тур". Част от туристите бяха извозени с други самолети, включително и с правителствения, а останалите са настанени в хотели.