Русия се обяви против евентуална военна намеса в Иран
Русия се обяви против евентуална военна намеса в Иран / снимка: БГНЕС, архив

Русия е против това липсата на напредък в преговорите за ядрените програми на Иран да става стимул за подготовка на военна операция срещу тази страна . Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Рябков каза по телевизия "Русия 24", че "преговорният ресурс" с Иран не е изчерпан и затова Москва продължава да сътрудничи с всички страни по проблема. Рябков добави, че Русия е обяснила на Израел защо продължава да работи по въпроса и е предупредила израелците да се откажат от "евентуалното решение за предприемане на една или друга военна операция". Руският заместник- министъротбеляза, че Близкият изток е достатъчно дестабилизиран от многото конфликти, че още един конфликт, и то от такъв мащаб, би бил по същество катастрофа.

Според Сергей Рябков Москва разполага с "проверени данни" и "достоверни сведения", че в иранските ядрени програми липсва военен елемент, посочва БТА.. Според него наличните съмнения трябва да бъдат разсеяни чрез преговори.

Необходимо е да се свика конференция за създаване на зона в Близкия изток, свободна от оръжия за масово унищожение, заяви Рябков. Той каза, че тази тема е била разисквана вчера с
гостуващия в Москва израелски външен министър Авигдор Либерман. "Към Израел има много въпроси във връзка с това", посочи руският дипломат.

Той добави, че Израел е проявил "голямо разбиране и готовност да обсъжда всичко това" с Русия. Но наред с това бяха изказани някои становища и загриженост, включително по иранската ядрена програма, каза руският заместник-министър на външните работи.

Той оповести, че Москва ще обяви след президентските избори идната пролет решението си дали през май 2012 година, когато ще е срещата на върха на НАТО в Чикаго, ще се състои и заседание на съвета Русия-НАТО. Рябков декларира, че Русия не обвързва проблема със САЩ за противоракетната отбрана с визовия въпрос.