Русия разсекрети архиви за жертвите на комунизма
Русия разсекрети архиви за жертвите на комунизма / netinfo

Руската Федерална служба за сигурност /ФСС/ разсекрети архиви за милиони жертви на репресии от съветско време и позволи на роднините им да искат информация за хората, екзекутирани или пратени да умрат от болести и глад в т. нар. трудово-изправителни лагери (ГУЛАГ), съобщи Асошиейтед прес.

Правозащитниците приветстваха тази стъпка, но отбелязаха, че документите от периода 1920-1950 г. трябва да станат достояние на широката общественост, а не да бъдат достъпни само за роднини на жертвите.

Василий Христофоров, началник на управлението за регистрация и архивни фондове на ФСС (главен приемник на КГБ) обяви, че руснаците, чиито роднини са станали жертви на чистките в посочения период, ще получат достъп до архивите, каза говорител на ФСС.

По-голямата част от правителствените архиви бяха засекретени като държавна тайна при съветския режим. Тъй като през 1992 г. с президентски указ бяха разсекретени документи за репресиите в СССР, не е ясно кои са премахнатите сега ограничения. Говорителят на ФСС отказа да направи уточнения.

Правозащитничката Людмила Алексеева отбеляза пред АП, че указът от 1992 г. е позволил на роднини, правозащитници и журналисти да се запознаят със секретните дотогава документи, но в края на 90-те години достъпът отново е бил ограничен без обяснения. Алексеева уточни, че архивите са били недостъпни през последните седем години.

"Отново е открехнато малко прозорче", посочи Алексеева и добави, че писатели, журналисти и правозащитници ще имат достъп до архивите само с разрешение от роднините на жертвите. "Осемдесет и седем години по-късно най-сетне ги отваряме, но само за роднини - онези, които са все още живи".

При диктатурата на Йосиф Сталин около 20 милиона души са били избити, пратени в затвора или депортирани в други райони на тогавашния Съветски съюз. Смята се, че над 10 милиона от тях са били убити при чистките.