Русия отново става сериозен играч в Близкия изток, смята екс шеф на Мосад
Русия отново става сериозен играч в Близкия изток, смята екс шеф на Мосад / снимка: БГНЕС, архив

Русия започна да възстановява предишното си влияние в Близкия изток, превръща се в един от сериозните играчи в региона. Това заяви Ефраим Халеви, бивш директор на израелското разузнаване "Мосад", оглавяващ Съвета за национална сигурност на Израел, предаде ИТАР-ТАСС.

"Русия отново става сериозен играч в Близкия изток", констатира експертът, говорил вчера във вашингтонския център "Удроу Уилсън".

След разпадането на Съветския съюз Москва дълго време не играеше съществена роля в региона, напомни той. "Ситуацията започна да се мени след събитията в Либия, когато Русия претърпя второ поражение, откакто в Ирак падна режимът на Саддам Хюсеин", каза израелският специалист. В резултат на тези две събития Русия е изгубила според него влияние в Близкия изток, но днес "започва да се връща" в региона.

Като пример бившият шеф на "Мосад" посочи подкрепата на Москва за сирийския режим с цел "да задържи положението" в тази страна и "да запази Асад на власт", предава БТА. В същия контекст той припомни, че миналата седмица Русия съобщи за сключването на голяма сделка с Ирак - предвиждат се оръжейни доставки за над 4 милиарда долара.

По ирония на съдбата едва няколко години след свалянето на Саддам Хюсеин от САЩ Русия започва да се завръща в Близкия изток през Ирак и други държави, и "да демонстрира характер" в региона, посочи Халеви.

Днес Близкият изток постепенно се превръща в "арена на международен конфликт" - сблъсък на интереси между две големи сили, САЩ и Русия. "Този фактор не може да се отрича, не бива да се пренебрегва", добави израелският експерт.