Русия и Турция се обявиха против военна намеса в Сирия и Иран
Русия и Турция се обявиха против военна намеса в Сирия и Иран / снимки: БГНЕС, Reuters

Русия подкрепя инициативата на Анкара за организиране на следваща среща между Иран и "шесторката" на територията на Турция, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с турския си колега Ахмет Давутоглу, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия и Турция се обявяват за по-скорошно възобновяване на преговорите между Иран и "шесторката". Нашите две страни активно работят за създаване на необходими условия за това, подчерта Лавров. Той посочи, че и Русия, и Турция имат еднаква позиция, а именно, че проблемът за иранската ядрена програма трябва да се реши единствено по политико-дипломатически път.

Русия се обявява срещу военна намеса в Сирия, външните "играчи" трябва да допринасят за мирното уреждане на кризата, посочи Лавров. Русия е отворена за конструктивни предложения за Сирия и е против използването на сила и срещу всякаква резолюция на ООН, която би подкрепила едностранни санкции срещу Дамаск, заяви Лавров, цитиран от АФП. По думите му Русия е готова да приеме на своя територия сирийските сили за започване на диалог и подкрепя скорошно начало на диалога между всички сили в Сирия без предварителни условия, съобщава ИТАР-ТАСС. Руският външен министър заяви, че принципните подходи на Русия и Турция във връзка със Сирия в голяма степен съвпадат. Ние се обявяваме за мирно политическо уреждане на сирийската криза, подчерта Лавров.

Турция се обявява за прекратяване на насилието в Сирия и за провеждане на реформи, заяви от своя страна турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от БТА. Той добави, че Турция подкрепя инициативата на Арабската лига във връзка със Сирия. Давутоглу изтъкна, че Турция е готова да сътрудничи с руската страна за уреждане на сирийската криза.

Междувременно командващият силите на алианса в Европа - американският адмирал Джеймс Ставридис, увери в Берлин, че НАТО не планира никаква военна интервенция в Сирия или Иран, предаде Франс прес. Адмиралът подчерта по отношение на Сирия, че НАТО просто следи ситуацията и не прави никакви планове за военна интервенция. "Струва ми се, че преди НАТО да започне да обмисля интервенция, трябва да има някакво решение на ООН и на Арабската лига в тази насока", допълни той.

По повод Иран адмиралът заяви, че НАТО изобщо не е фокусирал вниманието си върху потенциална военна операция. Тези уверения дойдоха след твърденията на секретаря на Съвета за сигурност на ООН Николай Патрушев, че някои членове на НАТО имали намерение да превърнат настоящата си намеса в сирийските вътрешни работи в пряка военна интервенция.

Великобритания, Франция и САЩ остро разкритикуваха Русия за това, че доставя оръжия на Сирия, където потушаването на антиправителствените протести през последните 10 месеца отне живота на хиляди хора, предаде Ройтерс. "Разтревожени сме от доставките на оръжия за Сирия, независимо дали става дума за продажби за правителството или за назаконен внос за режима или опозицията", каза британският постоянен представител в ООН Марк Грант по време на обсъждания в Съвета за сигурност.

Русия и Турция се обявиха против военна намеса в Сирия и Иран
netinfo

Той не назова конкретно Русия, но цитира медийно интервю, в което руски представител заявил, че оръжейните доставки на Москва за Дамаск не оказват влияние върху ситуацията в Сирия. "Ние сме напълно несъгласни. Шокиращо очевидно е, че предоставянето на оръжия в обстановка на размирици и насилие е безотговорно и само ще подхрани кръвопролитията", каза Грант.

Според руския Център за анализ на стратегиите и технологиите Сирия е купила през 2010 година от Русия оръжия за 700 милиона долара, което представлява около 7 процента от възлизащите на 10 милиарда долара руски оръжейни доставки за чужбина.

Неназован руски военен източник беше цитиран да казва през декември, че Москва е доставила на Дамаск противокорабни ракети "Яхонт", а в понеделник руски вестник съобщи, че Русия е подписала със Сирия договор за продажба на почти 40 изтребителя.

Франция също сподели тревогата на Великобритания, като заяви, че е "неприемливо определени страни, включително в Съвета за сигурност на ООН, да продължават да доставят средствата за насилие върху сирийското население".

Русия е сред малкото останали съюзници на сирийския президент Башар Асад. През октомври тя и Китай наложиха вето на проекторезолюция, осъждаща Дамаск и заплашваща го с евентуални санкции.

САЩ казаха, че са изразили безпокойство от руските оръжейни доставки за Сирия, но Москва твърди, че няма нужда от оправдание за военната си търговия с Дамаск, при положение че не е в сила оръжейно ембарго.

Американският постоянен представител в ООН Сюзан Райс заяви, че е време всички страни да обявят мораториум върху продажбата на оръжия за Сирия.

"Призоваваме страните доставчици доброволно да спрат да предоставят оръжия на Дамаск. И насърчаваме всички държави да се присъединят към разрастващите се усилия за спиране на потока от оръжия за режима на Асад", каза тя.