Румънски граничар простреля тежко гражданин на Молдова
Румънски граничар простреля тежко гражданин на Молдова / снимка: БГНЕС, архив

Граждани на Молдова, по когото стреля румънски граничар, е тежко ранен и е подложен на операция в клиника в град Кагул, съобщи ИТАР-ТАСС.

Михаил Орлов, лекар от клиниката, е съобщил пред журналисти, че 23-годишният жител на село Слобозия Маре е ранен в коремната област и са засегнати вътрешните му органи. Той е подложен на операция и лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота му, е посочил д-р Орлов.

Инцидентът е станал на румънската страна на граничния пункт Джурджулещ-Галац, съобщи говорител на министерството на вътрешните работи на Молдова, цитиран от БТА. Румънски граничар е открил огън по гражданина на Молдова, който отказал да премине на проверка на граничния пункт.

Гражданинът на Молдова, който пътувал за Румъния, бил поканен за преглед на колата. Той не се подчинил и решил да се върне обратно в Молдова. Румънският полицай открил огън, при което шофьорът на колата бил ранен, но стигнал до молдовската митница, където му била оказана първа помощ. По случая е започнало разследване. По данни на следствието автомобилът, управляван от молдовския гражданин, е бил с български номер.

Това е втори подобен трагичен инцидент с молдовски гражданин от началото на годината, отбелязва ИТАР-ТАСС. На 1 януари руски миротворец стреля по 18-годишен молдовски младеж, отказал да спре с колата си на КПП на мост през река Днестър в зоната молдовско-приднестровския конфликт. Младежът, който бе ранен в коремната област, почина в болница по време на операция.