Ростуризъм обмисля да подаде жалба в ЕС срещу България ер
Ростуризъм обмисля да подаде жалба в ЕС срещу България ер / Sofia Photo Agency, архив

Ростуризъм намира за необходимо Русия да се обърне с жалба към надзорните органи на Европейския съюз във връзка с действията на националния превозвач на България - авиокомпанията "България ер", отказваща да превози руски туристи, заяви пред РИА Новости в кулоарите на форума в Сочи ръководителят на Федералната агенция по туризъм Александър Радиков.

"Уверен съм, че нашата администрация в сферата на транспорта: и "Росавиация", и министерството на транспорта - разбира се, ще реагират на тези факти на грубо нарушение. Има международни надзорни органи, и европейски. България е страна от Евросъюза и аз мисля, че в случая навярно има смисъл да бъде подадена жалба в европейските надзорни органи, които са длъжни да отнесат много внимателно и подробно към този факт на грубо нарушение на правата на нашите граждани от националната българска авиокомпания", заяви Радиков.

Той отбеляза, че в този случай авиокомпанията има статут на редовен авиопревозвач, но "отказва да изпълни задълженията си пред хора, които са си купили въздушен превоз".

"Авиопревозът с редовен полет не може да бъде в едната посока, каквото и да казва българската авиокомпания за своите контрагенти - предплатили или не. Това е грубо нарушение на законовите права на нашите туристи, които тя е подвела в заблуждение, продавайки превоз само в едната посока", посочи Радиков.

По думите му Ростуризъм не изключва възможността да бъде изготвен "черен списък" на авиокомпаниите и туроператорите, които не изпълняват поети задължения. "Такъв (списък) теоретично може да има. Друг въпрос е, че трябва разбира се да има процедура как да се попада в него. В момента обмисляме това", заяви Радиков, цитиран от БТА.

Руският съюз на туристическата индустрия е помолил Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) да въздейства върху компанията "България ер", която не изпълнява ангажиментите си към своите пътници, заяви вчера пред РИА Новости пресекретарят на туристическото сдружение Ирина Тюрина. В писмо до генералния директор на ИАТА Тоби Тайлър сдружението заявило, че отказът на превозвача да върне руските туристи в родината им заради финансов спор с туроператора "Алма тур" противоречи на международните правила, защото авиокомпания, превозила пътници с двупосочен билет в едната посока, е длъжна да ги върне и обратно.