Российская газета: Министър постна пица си отиде
Российская газета: Министър постна пица си отиде / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Един от най-непопулярните сред българския народ министри вицепремиерът Симеон Дянков, който оглавяваше финансовото министерство, подаде оставка. Това се казва в кореспонденция от София на "Российская газета", цитирана от БГНЕС.

Дянков се прочу преди всичко с това, че в началото на своя мандат предложи на българите да ядат постна пица, а след това ги помоли да забравят за повишаване на заплатите и пенсиите. За тези си действия той веднага си спечели народната "любов".

Официалните власти в София не съобщиха някакви причини за оттеглянето му, но по информация на местните медии, оставката е била предизвикана от сериозните разногласия между Дянков и премиера Бойко Борисов по въпроса за изплащане на субсидиите на земеделците.

Но на фона на продължаващите протести, обхванали цялата страна, трудно може да се повярва в това. И макар финансовият министър да нямаше пряко отношение към комуналните услуги, оставката на Дянков много прилича на изкупителна жертва, имаща за цел да намали нажежаването на страстите сред народа.

Още същия ден се състояха нови масови протести. Силите на реда разпръснаха гражданите, излезли на многохиляден митинг в София. Край сградата на парламента, пазен от полицейски кордон, те искаха оставката на правителството.

Полицията използва сила и разпръсна протестиращите. В резултат 11 души бяха задържани, двама полицаи бяха ранени, а четири служебни автомобила потрошени, съобщават РИА "Новости" и "Российская газета".

Протестът е продължение на неделните многохилядни демонстрации. Поводът за недоволството е увеличаването на цените на тока. Въпреки масовите протести, официалните власти за момента не предприемат никакви енергични действия, ограничавайки се само до изказвания, че се правят проверки на енергийните компании.