Робърт Гейтс: САЩ са готови да поддържат дълготрайно военно присъствие в Ирак
Робърт Гейтс: САЩ са готови да поддържат дълготрайно военно присъствие в Ирак / netinfo

САЩ са готови да поддържат в Ирак трайно военно присъствие в дългосрочен план, за да допринасят за сигурността на страната и региона, заяви на пресконференция министърът на отбраната Робърт Гейтс.

"Готови сме да поддържаме постоянно военно присъствие, макар и скромно, в дългосрочен план, като стабилизационна сила, с цел да възпираме различните иракски фракции да не предприемат контрапродуктивни действия, разчитайки на бързо изтегляне на нашите войски", заяви Гейтс, цитиран от Франс прес.

Най-общо казано, следващите етапи на американските действия в Ирак трябва да убедят потенциалните им противници, че САЩ няма да изоставят страната на техните амбиции и ще останат доминантната сила в региона, подчерта Гейтс.

Евентуално трайно военно присъствие в Ирак, което ще трябва да бъде договорено с иракското правителство, ще представлява минимална част от сега разположените сили, уточни той. Запитан за естеството на подобна трайна мисия Гейтс отговори, че тя ще се занимава например с обучение на иракските сили или контрол над границите.