Рекорден брой жени в новия Конгрес на САЩ
Рекорден брой жени в новия Конгрес на САЩ / снимка: Reuters

Конгресът на САЩ никога в историята си не е наброявал толкова жени, колкото в момента - 20 сенаторки и 81 членки на Камарата на представителите. Те са "плод" на усилията, подкрепени от демократите, за избиране на жени в Конгреса.

Със 101 места от общо 535 или 19%, женският контингент е постигнал със седем места повече спрямо предишния мандат. Броят на дамите е нараствал всеки път при последните избори след исторически скок през 1992 г., годината, в която беше избран президентът демократ Бил Клинтън.

Във Франция, където законът за равенството задължава партиите да представят повече жени кандидатки, 27% от членовете на Националното събрание са жени, както и 23% от членовете на Сената.

Броят на народните избраници в САЩ, които не са бели, също се е повишил значително от страна на демократите, илюстрирайки нарастващото разнообразие в партията спрямо Републиканската партия, която остава доминирана от бели и мъже. В Камарата на представителите, една от двете камари на Конгреса, на изборите на 6 ноември са били избрани 43 чернокожи, 35 латиноамериканци и 11 азиатци от общо 435 членове. Всички избрани чернокожи са демократи.

В Сената 20 от 100 места са спечелени от жени, от които 16 демократки. Това е с три места повече спрямо предишния мандат. Но в тази камара, в която всеки сенатор притежава индивидуално повече правомощия, отколкото в Камарата на представителите и се избира за шест години, двама републиканци са латиноамериканци. Сред тях е и популярният Марко Рубио, който е от кубински произход. Единственият чернокож сенатор също е републиканец, Тим Скот.

Всички избраници трябваше да встъпят официално в длъжност днес на церемония за 113-я Конгрес на САЩ, тъй като американската конституция разрешава предишния състав на Конгреса да продължи да работи близо два месеца след изборите. Така че не избраните на 6 ноември конгресмени гласуваха за избягването на фискалната скала в понеделник и вторник, допълва БГНЕС.

Демократите се гордеят със своята парламентарна група, в която малцинствата получават особено представителство, включително хомосексуалната общност с шест избраници в Камарата на представителите, деклариращи открито, че са гейове или бисексуални, обяви лидерката на демократите Нанси Пелоси. Сенатът също ще приеме първата си представителка, която открито заявява, че е лесбийка, Тами Болдуин.

Политическото равновесие в Конгреса не се промени по време на парламентарните избори през ноември. Камарата остава контролирана от републиканците, които разполагат с 235 места от общо 435. В Сената групата на демократите има мнозинство с 55 от 100 места.