Реакциите след предполагаемия севернокорейски опит с водородна бомба
Реакциите след предполагаемия севернокорейски опит с водородна бомба / БГНЕС

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба. Говорителка прочете по телевизията типично изявление, силно натоварено с пропаганда, според което опитът е бил "перфектен успех". Световните реакции не закъсняха:

СС на ООН ще подготви допълнителни санкции срещу Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН остро осъди новия севернокорейски ядрен опит и ще подготви нови санкции срещу Пхенян, предаде Франс прес.

В единодушно приета декларация 15-те страни членки на Съвета, включително съюзника на КНДР Китай, съобщават, че са решили "незабавно да започнат работа по ответни мерки, които ще се съдържат в нова резолюция".

В декларацията се посочва, че новият ядрен опит на Северна Корея е "явно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност", които забраняват на Пхенян всякаква дейност, свързана с разработване на ядрено оръжие и балистични ракети, отбелязва ТАСС.

"Членовете на Съвета за сигурност припомниха, че вече са изразявали решителността си да приемат нови значителни мерки в случай, че КНДР извърши нов ядрен опит", заяви председателят на Съвета, уругвайският постоянен представител Елбио Росели, цитиран от Ройтерс.

МААЕ осъди предполагаемия опит

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) осъди предполагаемия опит с водородна бомба, извършен от Северна Корея. Ако бъде потвърден, тестът ще бъде в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН и ще бъде достоен за съжаление, каза генералният директор на МААЕ Юкия Амано в изявление. Той призова КНДР да спазва напълно международните си задължения и изрази готовност оглавяваната от него агенция от системата на ООН да допринесе за мирното уреждане на въпроса със севернокорейската ядрена програма.

Експертите от Организацията за всеобща забрана на ядрените опити обаче са убедени на 90 процента, че Северна Корея е изпитала атомна, а не водородна бомба, предаде ТАСС, като цитира руския постоянен представител при международните организации във Виена Владимир Воронков. Специалистите се аргументирали с относително слабата мощност на предизвикания от теста взрив.

НАТО: Ядреният опит на КНДР подкопава регионалната и международната сигурност

Ядреният опит, за който КНДР съобщи, подкопава регионалната и международната сигурност, и е в явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Осъждам продължаването на разработването на ядрени оръжия и балистичните ракетни програми на Северна Корея, както и заплашителната риторика на Пхенян. Призовавам Северна Корея да спазва изцяло своите международни задължения, допълва Столтенберг.

По неговите думи Северна Корея трябва да се откаже напълно от атомните оръжия и своите ракетни програми. Столтенберг настоява това да стане по подлежащ на проверка и необратим начин, както и Пхенян да се ангажира в истински разговор за закриване на ядрените си програми.

ЕК определи севернокорейските ядрени изпитания като "незаконни и опасни"

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини определи извършения от Северна Корея ядрен опит като "незаконно и опасно поведение".

Могерини призовава Пхенян да се върне към съдържателни преговори с международната общност и да прекрати ядрените изпитания. Ако данните за този ядрен опит се потвърдят, това би представлявало тежко нарушение на международните ангажименти на КНДР, залегнали в резолюции на Съвета за сигурност на ООН, да не създава или изпитва атомно оръжие. Това би било заплаха за мира за целия регион на Североизточна Азия, добавя Могерини.

Българското външно министерство изрази силното си безпокойство от новината

Българското външно министерство изрази своето силно безпокойство от новината за извършен от КНДР термоядрен опит.

"Ако изявлението се потвърди, този четвърти по ред ядрен опит би бил в драстично нарушение на резолюции 1718(2006), 1874(2009), 2087(2013) и 2094(2013) на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. Подобен провокативен акт неминуемо ще доведе до задълбочаване на напрежението в региона и ще възпрепятства сериозно усилията за намиране на решение на ядрения проблем на Корейския полуостров", се казва в позицията на българското ведомство.

Външното ни министерство призовава КНДР да преустанови своята ядрена и балистична програма и да се ангажира конструктивно с международната общност за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия.

Южнокорейското разузнаване и ООН смятат, че Северна Корея е изпитала атомна, а не водородна бомба

Южнокорейското разузнаване е уведомило депутат, че Северна Корея вероятно е изпитала атомна, а не водородна бомба, предвид сравнително слабата сеизмична вълна, която е провокирал опитът, предаде Асошиейтед прес.

Въпросният народен представител, Ли Чол-у, изнесе данни, дадени му от Националната разузнавателна служба, според която взривът, предизвикан от теста, е бил с 6 килотона еквивалент и е предизвикал земетресение с магнитуд 4,8. Тези показатели са по-ниски от 7,9-те килотона еквивалент на експлозията и труса с магнитуд 4,9, предизвикани от предишния ядрен опит, извършен от Северна Корея - през 2013 г.

Дори неуспешно изпитание на водородна бомба би предизвикало взрив с няколко десетки килотона еквивалент, отбеляза Ли, който е член на комисията за разузнаването към южнокорейския парламент.

Япония ще даде твърд отговор

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната му ще даде твърд отговор на нарушаването от страната на Северна Корея на усилията за неразпространение на ядрените оръжия, предаде Ройтерс. Абе определи като заплаха за националната сигурност обявеният от Пхенян опит с водородна бомба и подчерта, че Япония по никакъв начин не може да толерира севернокорейските ядрени тестове.

САЩ и Великобритания не могат да потвърдят, че Северна Корея е изпитала водородна бомба

Съединените щати и Великобритания не могат да потвърдят, че Северна Корея е изпитала водородна бомба, но ако е вярно, осъждат твърдо теста, предаде Ройтерс. "Въпреки че не можем да потвърдим тези твърдения към този момент", ние осъждаме всяко нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да спазва международните си задължения и ангажименти", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс.

Той даде да се разбере, че Съединените щати ще продължат да следят ситуацията. Все така "ще пазим и защитаваме нашите съюзници в региона" и ще "дадем съответен отговор на всяка севернокорейска провокация", предупреди Прайс.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд също не можа да потвърди, че КНДР е изпитала водородна бомба. Евентуален такъв опит от страна на Северна Корея би бил "провокация, която осъждам без никакви резерви", и "сериозно нарушение" на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подчерта в същото време Хамънд по време на посещение в Китай.

Русия определи севернокорейските ядрени опити като „ грубо нарушение"

Кремъл изрази крайно безпокойство във връзка със заявлението на Северна Корея, че е извършила изпитание на водородна бомба, съобщи ТАСС, като се позова на руския президентски говорител Дмитрий Песков.

"Москва е крайно обезпокоена от появилата се информация, че КНДР е извършила изпитание на водородна бомба", каза Песков.

"Президентът Владимир Путин поръча обстойно да се проучат показанията на всички измервателни станции, включително сеизмологични, и да се анализира ситуацията, в случай че информацията за изпитанието се потвърди", заяви говорителят.

Ако информацията, че Северна Корея е извършила успешно изпитание на водородна бомба, се потвърди, това ще бъде нова стъпка на Пхенян към разработване на ядрени оръжия, което представлява грубо нарушение на нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"Подобни действия заплашват допълнително да изострят ситуацията на Корейския полуостров, която и без това се характеризира с доста висок потенциал за военно-политическа конфронтация", каза говорителката на министерството Мария Захарова.

По думите й Москва призовава всички заинтересовани страни да проявяват максимална сдържаност и да не предприемат действия, които могат да предизвикат неконтролируемо нарастване на напрежението в Североизточна Азия.

Източник: БТА