Реакции и коментари след президентските избори във Франция
Реакции и коментари след президентските избори във Франция / снимки: Reuters

Председателят на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу окачестви като "голяма надежда за промяна във Франция и Европа" резултатите от първия тур на президентските избори във Франция, предаде радио Атина.

Френските граждани ясно показаха волята си за различни отговори на големите икономически и социални проблеми. Те възнаградиха една предизборна кампания, в която надделя духа на сплотеност, сериозност и отговорност на всички сили на социалистите, допълни Папандреу, пожелавайки голяма победа на своя приятел и другар Франсоа Оланд на втория тур.

Голямо задоволство от резултатите от първия тур на френските избори изрази и лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Евангелос Венизелос.

Няколко европейски страни изразиха тревога от историческия изборен резултат на евроскептичната крайна десница във Франция, който потвърждава тенденцията, проявила се и в други страни от ЕС, предаде Франс прес.

Преди откриването на срещата в Люксембург на външните министри на 27-те от ЕС люксембургският първи дипломат Жан Аселборн обвини френския президент Никола Саркози, че отчасти е допринесъл за успеха на кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен, тъй като една от темите в неговата предизборна кампания бе за твърде пропускливите според него граници в Европа и за контрола над имиграцията. "Когато всеки ден повтаряте, че трябва да бъде променено Шенгенското споразумение и да се води твърда имиграционна политика, наливате вода в мелницата на Националния фронт", каза Аселборн, който е социалист. "Националният фронт е против еврото и против Европа, а за Франция ще е зле, ако няма евро и Европа. Ние трябва да възпрем тази логика", добави той.

Датският външен министър Вили Сьоундал, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на юни, нарече изключително тревожен резултата от вчерашния първи тур на изборите във Франция. Според него той се вписва в обща за Европа тенденция на възход на политически партии от същото семейство в Дания или Финландия. "Тези нагласи се проявяват не само в крайната десница, но и в крайната левица", посочи той.

"Обезпокоен съм от настроенията против отворените общества, против отворена Европа", каза шведският външен министър Карл Билд. Подобни мнения изразиха външните министри на Австрия и Белгия.

Британският външен министър Уилям Хейг отказа да коментира резултатите. "Френските избори са изцяло проблем на френския народ, а не на британски политик", каза Хейг, цитиран от ДПА.

Германският външен министър Гидо Вестервеле е доволен, че на втория тур ще се състезават двама доказали се демократи, предаде Франс прес. "Добре е, че ще има двубой между двама доказали се демократи, които имат силен ангажимент към Европа и към френско-германското приятелство", се казва в декларация на Вестервеле, публикувана в Берлин. "Френско-германското приятелство е от ключово значение за бъдещето на Европа. Германия ще сътрудничи тясно с президента, избран от френския народ", подчертава германският външен министър, цитиран от АФП.

Германската канцлерка Ангела Меркел определя като обезпокояващ резултата на френската крайна десница на първия тур на президентските избори, предаде Франс прес, като цитира говорител на германското правителство. "Този висок резултат е обезпокояващ, но предполагам, че нещата ще се уредят на втория тур", подчерта говорителят на Меркел Георг Щрайтер. Той посочи, че Меркел продължава да подкрепя Никола Саркози и припомни, че в периода след края на Втората световна война лидерите на Германия и Франция по принцип са работели добре заедно независимо кой е бил на власт, предаде Ройтерс.

Германската социалдемократическа партия заяви в неделя, че социалистът Франсоа Оланд има добри шансове да стане президент на Франция. Според социалдемократите това ще е "важен сигнал", който ще се отрази върху политиката на ограничения, наложена на Европа, предаде Франс прес. "Има големи шансове на втория тур Франсоа Оланд да бъде избран за президент. Това ще е важен сигнал за цяла Европа, че има и алтернатива на политиката, водена от (германската канцлерка) Ангела Меркел и (днешния френски държавен глава) Никола Саркози - те залагат само на ограниченията и не правят нищо за растежа", заяви в комюнике председателят на ГСДП Зигмар Габриел.

Франсоа Оланд взе преднина пред Никола Саркози на първия тур на президентските избори - "твърде голям успех", който "показва, че е възможна една по-справедлива и социална Европа", изтъква Габриел. "Цялата ГСДП стиска палци" за втория тур, добавя той. Същевременно германският социалдемократ подчертава като "обезпокояващ" високия резултат на крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен, допълва АФП.

Никола Саркози, който се класира на второ място на първия тур на френските президентски избори вчера, заяви, че "трябва да се даде отговор" на вота на избирателите на френската крайна десница, предаде Франс прес. Трябва да уважаваме вота на избирателите, наш дълг е да се вслушаме в този вот, породен от кризата, каза Саркози пред представители на пресата. Той отново призова опонента си Франсоа Оланд двамата да се срещнат в три телевизионни дебата преди втория тур на 6 май.

Според окончателните резултати, публикувани от министерството на вътрешните работи на Франция, Оланд печели първия тур с 28,63 процента срещу 27,18 процента за Никола Саркози, предаде ДПА.

На трето място е Марин льо Пен с 17,9 процента, следвана от лидера на Левия фронт Жан-Люк Меланшон, който има 11,11 процента. Центристът Франсоа Байру остава на пето място с 9,13 процента, посочва БТА.

Четирима кандидати на левицата, в това число кандидатката на Зелените Ева Жоли и един десноцентрист, си поделят останалите гласове.

Избирателната активност е била близо 80 процента.

Анализаторите

Представянето на водачката на френската крайна десница Марин Льо Пен прави изхода от президентските избори непредвидим. Тя получи над 18 процента от гласовете и те може да се окажат решаващи при определянето на крайния победител в двубоя между социалиста Франсоа Оланд и президент консерватор Никола Саркози, смятат анализатори, цитирани от Ройтерс.

Като цяло изходът от изборите е много по-несигурен, отколкото очаквахме. Вотът беше белязан от кризата. Задава се доста тежка кампания, а пазарите няма да харесат това. Това няма да е много проевропейска кампания, казва икономистът от "БНП Париба" Доминик Барбе.

Голямата въпросителна е как ще се разпределят на втория тур гласовете, получени от Марин Льо Пен. Ако се запази тенденцията, която показват до момента сондажите, за Саркози победата ще се окаже на практика "мисия невъзможна", отбелязва политическият анализатор Карин Марс.

Ако съберем гласовете, дадени за Льо Пен, Жан-Люк Меланшон и Франсоа Байру, това прави към 40 процента. От математическа гледна точка вторият тур ще бъде много по-оспорван от очакваното, отбелязва друг анализатор, Франсоа Мике-Марти.

Очаквам Саркози да води усърдна дясна кампания за привличане на крайнодесните избиратели. Той вероятно ще наблегне на "национални" теми като Шенген, например, което може да го отдалечи още повече от германския канцлер Ангела Меркел, казва икономист от "Дойче банк".

Политическата ситуация във Франция вече крие много по-голям риск. Близо една трета от избирателите гласуваха за крайни политически партии. Дори вторият тур да е съвсем различен, е ясно колко далече са Франция и Германия една от друга в областта на икономическата политика. Настроенията срещу Саркози винаги са се оказвали ключов фактор за френските избиратели. Сега "оландизмът" ще се открои по-ясно, казва Никълъс Спайро, управляващ директор на лондонска консултантска агенция.

Реакции и коментари след президентските избори във Франция
netinfo

Почти сигурно е, че поддръжниците на Меланшон ще подкрепят Оланд на втория тур. Много от гласувалите за Национален фронт ще откажат да дадат гласа си за Саркози. По-слабото представяне на Левия фронт на Меланшон от очакваното ще помогне на Оланд да води по-центристка кампания, а Саркози ще трябва да отправи още по-популистки десни послания, за да привлече привържениците на Националния фронт, допълва той.

Печатът

Французите избират между "две злини" и гласуват по-скоро "против", отколкото "за", коментара руският печат президентските избори във Франция, съобщава Франс прес. "От две злини човек избира по-прясната", иронизира в. "Комерсант" по повод това, че кандидатът социалист Франсоа Оланд взе преднина пред сегашния държавен глава Никола Саркози, представител на десницата.

"Саркози е първият президент на Петата република, изгубил първия тур", отбелязва "Ведомости", но с уговорката, че днешният френски лидер "си запазва шансовете в крайна сметка да победи".

"Днес във Франция (за разлика от Русия) хората избират, като гласуват против: подкрепят когото и да е, само не и Саркози", пише "Комсомолская правда". "Какъвто и да бъде изборният резултат, той дава основание да се замислим за състоянието на демокрацията във Франция. Общо взето, "там" то е лошо, може би дори по-лошо, отколкото у нас", добавя всекидневникът. "Независимо дали ви харесва, над 60-те процента от гласовете в полза на Владимир Путин (на президентските избори от 4 март) бяха гласове "за", а не "против" (останалите)", твърди "Комсомолская правда". "Ние поне знаем с какъв сос ще бъдем изядени. Лицемерието е по-малко", допълва руският вестник, който намеква според АФП за възможните съюзи, които ще бъдат сключени от кандидатите във Франция преди втория тур.

Добрите резултати на крайнодясната френска кандидатка за президент Марин льо Пен на първия тур на изборите (18 процента) притесняват израелския печат, предаде Франс прес.

"Двама остават в надпреварата, но победителката е една," пише в. "Маарив" и нарича Льо Пен новия лидер на френската опозиция.

"Фактът, че една пета от французите подкрепиха позициите на крайната десница, въпреки че те са прикрити зад усмихнатото лице на една жена, говореща с умерен тон, би трябвало да разтревожи израелците", пише бившият посланик на Израел във Франция във в. "Йедиот ахронот".

"Дали хората, които масово гласуваха за Марин льо Пен, било то водени от расистки или антисемитски позиции, или от страх от безработицата и от кризата в системата за социална защита, ще се явят пред урните и на втория тур?", пита в. "Аарец".

Израелската преса обръща внимание и на това как са гласували французите, които имат и израелско гражданство. Изданията припомнят, че над 80 процента от тези хора са подкрепили Саркози, едва 8 процента са гласували за Оланд, само 3,87 процента за Марин льо Пен и 3,5 процента за Франсоа Байру.

В Израел и в палестинските територии в избирателните списъци бяха записани 62 000 души с двойно, френско и израелско гражданство. От тях гласуваха над 9000. Това значи избирателната активност от 14,9 процента, отбелязва израелската преса.

Победи Франсоа Оланд, но Никола Саркози също храни надежди, пише италианският в. "Кориере дела сера". Теоретично разликата между двамата не е непреодолима, отбелязва изданието и припомня, че Саркози е известен с това, че никога не се примирява и не се отказва от битката. Вестникът коментира, че резултатите на първия тур се дължат на спорния първи мандат на Саркози, изпълнен с грешки, полемики, неоправдани надежди и неизпълнени обещания. А когато Саркози постигаше резултати, те бяха помрачавани от икономическата криза, отбелязва още вестникът. Изданието определя успеха на крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, класирала се на трето място, като "взрив", но подчертава, че на втория тур голяма роля ще играят и избирателите на центриста Франсоа Байру, останал на първия тур пети.

Според в. "Стампа" само Марин Льо Пен има основание да се хвали с победа след първия тур, защото постигна изненадващо висок резултат (18 процента). Освен това последно време някои я поставяха в прогнозите си на четвърто място след радикалния ляв кандидат Жан-Люк Меланшон. Мачът обаче не е приключил и във второто полувреме всичко е възможно, допълва вестникът.

Реакции и коментари след президентските избори във Франция
netinfo

В. "Република" също се спира на постигнатото от Марин Льо Пен на първия тур, наричайки я "урагана Марин". Сега двамата претенденти, останали на втория тур, ще трябва да си оспорват "гласовете на гнева", гласовете на недоволните от ситуацията във Франция избиратели, подкрепили лидерката на Националния фронт, допълва вестникът.

"Поражението на Германия на френските избори", така в. "Вима" коментира състоялия се в неделя първи тур на президентските избори във Франция. Според изданието "поражението на Саркози е поражение за германската политика".

"Оланд - френската надежда", информира от първата си страница в. "Етнос", като подчертава, че лидерът на френските социалисти спечели с малка преднина първия тур на изборите.

"Франсоа Оланд, който получи 28,6 на сто от гласовете срещу 27,1 на сто за Никола Саркози, пое ангажимент да върне Европа на пътя на развитието и заетостта", отбелязва в. "Нафтемборики".

"Оланд направи първата стъпка към победата", допълва в. "Та неа" и отбелязва, че рекорден процент гласове е получила дъщерята на Льо Пен на първи тур.

"Оланд спечели, но Льо Пен отмъкна 18 на сто от гласовете. Това е най-високият процент, регистриран някога от крайнодесния Национален фронт", посочва в. "Имерисия".

Вестникът извежда и оценката на Германската социалдемократическа партия, която определя победата на Оланд като "голям успех". Според германските социалдемократи успехът на Оланд показвал, че "една по-справедлива Европа е постижима".

В. "Катимерини" пише, че кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен е променила равновесието на силите на първия тур на френските избори и че дадените за нея 18 на сто от гласовете биха могли да предрешат изхода на втория тур на 6 май.

Вчерашният първи тур на изборите за президент на Франция присъства на първа страница в европейските вестници. Изходът от него не съдържа особени изненади - на балотаж ще се явят кандидатът на социалистите Франсоа Оланд и настоящият държавен глава Саркози, който завърши втори. Най-неочаквано се оказа силното представяне на останалата трета Марин Льо Пен, водач на крайнодесния Национален фронт.

Льо Пен - арбитър на Оланд и Саркози на втория тур, гласи основното заглавие в електронния сайт на френския в. "Фигаро". Марин Льо Пен успя да изведе Националния фронт на нечувано равнище. На първия тур тя постигна зрелищен успех, а през следващите две седмици избирателите й ще държат ключа към резултата от балотажа. Кандидатката на крайната десница, от своя страна, не крие, че желае разгрома на досегашния президент, отбелязва вестникът.

Кампанията за втория тур започва, пише в. "Монд". За кого ще гласуват симпатизантите на Льо Пен, на кандидата на радикалната левица Жан-Люк Меланшон и центриста Франсоа Байру?, пита се изданието.

Избирателите надхвърлиха очакванията в прогнозите на социолозите от последните седмици, които подцениха способността на французите да се мобилизират. Изненадващото равнище на избирателната активност беше най-полезно за Франсоа Оланд, който изпревари Никола Саркози, но най-много от него спечели от Марин Льо Пен, чийто пробив надвишава представянето на баща й на предишни избори, посочва в. "Либерасион".

Европейският печат се отнася скептично към шансовете на Саркози да остане на власт след 6 май. Според британските вестници единствено чудо би могло да го задържи на поста. Саркози е изправен пред поражение, пише в. "Таймс". Подобно на френските всекидневници и той обръща внимание най-вече на силния резултата на крайнодясната кандидатка Льо Пен, чиито избиратели могат да решат изхода на втория тур.

Оланд е "на гребена на лявата вълна", но изумителните резултати, постигнати от Льо Пен, охлаждат ентусиазма, подчертава "Гардиън" в статията си: "Френските президентски избори - сладко-горчива победа за левицата". Според всекидневника Саркози ще има нужда от чудо, за да запази поста си след балотажа, след като резултати показват, че на Франция й е дошло до гуша от президента й.

Британските ежедневници изказват също опасения от победа на Оланд, който обяви война на финансовия свят. "Дейли телеграф" скептично го определя като безцветен социалист, заявил, че истинският му враг са финансовите среди.

"Таймс", който онзи ден подкрепи Саркози, също изрази безпокойство от програмата на Оланд, обвинявайки го че се впуска във "фантазьорска икономическа политика", която би отслабила изгледите за икономическо възстановяване на Европа.

Германските вестници съзират наказателен вот в резултатите от първия тур на френските избори, съобщава Франс прес. Във вчерашните резултати в. "Шпигел" вижда знак за разочарованието на французите от състоянието на страната им и гняв срещу президента Саркози. "Шпигел" също е на мнение, че най-забележително е представянето на Марин Льо Пен, която печели доверието на по-бедната класа французи, като говори на техния език с тирадите си срещу имигрантите и елита.

Много от вестниците обръщат внимание на постигнатото от Жан-Люк Меланшон и че сбора от резултатите на кандидатите, които се отнасят враждебно към глобализацията и Европейския съюз, представляват близо една трета от гласувалите.

Сега Оланд и Саркози ще трябва да се опитат да привлекат този внушителен резерв от недоволни на втория тур, пише берлинският "Тагесшпигел".

Ако Саркози все още иска да спечели балотажа, ще трябва да спечели едновременно гласовете на крайната десница и на центристите, което при всички положение би било нечувана дързост в политическата аритметика, смята влиятелният "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

За германското издание на "Файненшъл таймс" гласуването на първия тур е най-вече протестен вот срещу Саркози. Какъв провал за един държавен глава да се представи толкова слабо пред противник като Франсоа Оланд, чиято кампания се свеждаше основно до това да избягва ловко удари и който така и не успя да ентусиазира привържениците си, отбелязва вестникът.

Нещата не изглеждат добре за Саркози, коментира вчера холандският икономически вестник "Финансиеле дагблад", докато според в. "Фолкскрант" вторият тур е доста предвидим, а изненадата от първия бил резултатът, постигнат от Марин Льо Пен.

Белгийският в. "Соар" смята, че Франсоа Оланд е вече с единия крак в Елисейския дворец. Левицата обаче трябва да обуздае радостта си, тъй като Националният фронт, макар и не стигнал до втори тур, предизвиква нов шок.

"Франция: Саркози губи (но се държи), Оланд надделява, бум за Льо Пен", гласи водещото заглавие в италианския в. "Кориере дела сера". Това е горчиво поражение за Саркози, чиято съдба е в ръцете на Марин Льо Пен.

Сходно е заключението и на в. "Република": Сега Сарко ще разчита на гласовете на Национален фронт.

Оланд на път към победа, печели първия тур, на който се явиха повече избиратели от очакваното, обобщава шведският в . "Дагенс нюхетер".

Французите са уморени от Саркози, отбелязва датският "Политикен". Оланд може да разчита на масирана подкрепа на левите избиратели, докато президентът ще има тежката задача да убеди избирателите на Льо Пен да гласуват за него на балотажа, допълва всекидневникът. (БТА)