Разследват Строс-Кан за колективно изнасилване?
Разследват Строс-Кан за колективно изнасилване? / снимка: Reuters

Случаят "Карлтън" - разследването за склоняване към проституция, в което се оказа замесен и бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан придоби неочакван обрат два дни преди втория тур на президентските избори във Франция, пише в. "Фигаро".

Тримата съдии следователи, водещи разследването, са поискали разрешение от прокуратурата в Лил да проверят твърденията, че някои от главните действащи лица в аферата са участвала в колективни изнасилвания на жени. Сред тях бил и Строс-Кан. Съдиите се основават на разказите на две компаньонки, които твърдели, че колективните изнасилвания били извършени в периода 15-18 декември 2010 година във Вашингтон.

Едно от момичетата, млада белгийка, представена като Мари-Ан, която била на 25 години, разказала по време на разпит, че Строс-Кан е използвал сила над нея и че други трима присъстващи мъже не са направили нищо, за да му попречат да има с нея анален контакт, въпреки че тя казвала, че не иска, пише БТА.

В аферата "Карлтън" сред по-известните замесени личности освен Строс-Кан са и Давид Роке, директор на филиал на строителната компания Ефаж, Фабрис Пашковски, шеф на медицинска компания в Лен, както и Жан-Кристоф Лагард, комисар и бивш директор на службата по сигурността в град Лил.

Аферата носи името си от хотел "Карлтън" в Лил, в който са били организирани партита, на които е присъствал Строс-Кан и на които са били доставяни проститутки. Разследването по случая се води не само за склоняване към проституция, но и за злоупотреби с обществени средства, за пране на пари и за измами. Предполага се, че някои от главните действащи лица в аферата са използвали фирмени пари, за да плащат за скандалните партита. Някои от партита пък са "напускали" пределите на хотела и са се организирали зад граница.

Прокуратурата в Лил засега не е коментирала изнесената в пресата нова информация.