Разследването на операцията срещу флотилията за Газа показало редица грешки
Разследването на операцията срещу флотилията за Газа показало редица грешки / снимка: Reuters, архив

Израелското военно командване е допуснало сериозни грешки при организирането и провеждането на операцията срещу международната флотилия за Ивицата Газа на 31 май, при която бяха убити девет турски пропалестински активисти. До такъв извод е стигнала военната комисия, натоварена със задачата да разследва случая, предаде ИТАР-ТАСС.

Уводът на доклада съдържа резки критики по адрес на командването на военноморските сили и на други подразделения. Те, например, са обвинявани, че не са използвали всички ресурси, позволяващи да бъде избегнато използването на сила, както и че не са били подготвили варианти за действие в случай на непредвидено усложняване на ситуацията. Военната комисия за разследване на случая бе създадена със заповед на началника на генералния щаб на израелските въоръжени сили Габи Ашкенази и бе оглавявана от генерала от запаса Гиора Айленд, припомня БТА.

Създадената от израелското правителство комисия за изясняване на инцидента продължава своята работа. Този панел, който е оглавяван от бившия съдия Яков Тиркел и включва двама международни експерти, има за главна задача да даде правна оценка на израелските действия при щурма срещу флотилията с хуманитарна помощ за Ивицата Газа.