Разпространението на ебола продължава да набира скорост
Разпространението на ебола продължава да набира скорост / БГНЕС

Броят на жертвите вследствие разпространението на вируса ебола в Западна Африка е достигнал 1552 души, а броят на заразените вече е 3069, съобщи Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Организацията със седалище в Женева призна, че "разпространението на заразата продължава да набира скорост". Този факт се потвърждава от обстоятелството, че над 40 на сто от случаите на заболяване от ебола са били констатирани през последните 21 дни. Именно такава е и продължителността на инкубационния период на болестта, за която засега не съществуват регистрирани ваксини или лекарства, които да й се противопоставят.

По броя на смъртни случаи на първо място е Либерия, където вирусът е покосил 694 души. В Гвинея, където заразата започна да се разпространява от месец декември миналата година, от тежката форма на вирусната инфекция са починали 430 души. В Сиера Леоне с летален изход са завършили 422 случая, а в Нигерия - 6. В Гвинея е регистрирана най-висока смъртност от заболяването - 66 на сто, докато в Сиера Леоне тя е най-ниска - в 42 на сто от случаите.

Тестовете на експерименталната ваксина срещу ебола ще бъдат ускорени от септември, предаде Франс прес. В комюнике на независимата благотворителна фондация Wellcome Trust се посочва, че тогава ваксината ще може да бъде изпробвана върху здрави доброволци в Обединеното кралство, Гамбия и Мали.

Фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline (GSK) разработва ваксината съвместно с американските здравни служби, докато Wellcome Trust допринася за финансирането на опитите.

Субсидията от 2,8 милиона лири (3,5 милиона евро) ще позволи на екипа, ръководен от проф. Ейдриън Хил от университета в Оксфорд, да започне да изпробва ваксината, паралелно с подобни тестове, които ще бъдат направени в САЩ.

Първите доброволци ще могат да бъдат ваксинирани "от средата на септември". В случай че опитите се окажат успешни, количества от ваксината ще могат веднага да бъдат предоставени на Световната здравна организация, която от своя страна трябва да изготви програма за спешна ваксинация на местата с повишен риск, се посочва в комюникето.

Екипът от изследователи от Оксфорд ще работи със 60 здрави доброволци. 40 души ще участват в експерименталната фаза в Гамбия и още толкова - в Мали.

Амбицията е опитите да приключат до края на 2014. По последни данни на СЗО 1552 души от 4 страни в Западна Африка - Гвинея, Сиера Леоне, Либерия и Нигерия, са починали, откакто бяха регистрирани първите случаи на заразяване с вируса Ебола в южната част на Гвинея в края на миналата година.

Източник: БТА