Разпитват австриеца, държал 24 години дъщеря си в плен
Разпитват австриеца, държал 24 години дъщеря си в плен / снимка: БГНЕС

Йозеф Фрицъл, който призна, че е държал дъщеря си в плен и я е изнасилвал в продължение на 24 години, ще бъде разпитан от прокурора по делото днес - за пръв път, откакто на 26 април случаят излезе на бял свят. Това съобщи говорител на прокуратурата в Санкт Пьолтен (Източна Австрия), цитиран от Франс прес и БТА.

Седемдесет и три годишният Фрицъл ще бъде разпитан от Кристиане Буркхайзер в санктпьолтенския затвор, където е задържан от една седмица. Възможно е да последва и разпит с участието на представители на полицията и на прокуратурата. Двуседмичният срок за предварително задържане изтича идния понеделник - почивен ден в Австрия, затова още в петък съдия ще се произнесе дали да бъде продължен. Австрийските закони позволяват удължаването му с нови 14 дни.

Фрицъл призна, че е държал близо четвърт век дъщеря си Елизабет - днес на 42 години, затворена в подземието на къщата си, като редовно я изнасилвал. От кръвосмешението се родили 7 деца. Едното бебе починало малко след раждането си през 1996 г. и заподозреният призна, че е изгорил телцето в котелната на сградата. След като направи самопризнания, Фрицъл пази мълчание по съвет на своя адвокат Рудолф Майер. Защитникът ще пледира, че довереникът му е невменяем и не може да бъде съден.