Размяната на затворници в Афганистан дава възможност за преговори между САЩ и талибаните
Размяната на затворници в Афганистан дава възможност за преговори между САЩ и талибаните / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви, че обявената вчера размяна на пленен в Афганистан американски сержант и петима талибански затворници в Гуантанамо създава възможност за преговори между САЩ и талибаните, предадоха АФП и Ройтерс.

„Не знам дали това може да доведе до нов пробив с талибаните. Да се надяваме, че да. Водехме диалог с талибаните до 2012 г. Те прекъснаха тези преговори и оттогава нямаме официални отношения с тях . Може би тази размяна на затворници ще е това възможност да се постигне споразумение”, изрази надежда Хейгъл.

Републиканци в Конгреса на САЩ изразиха задоволство от освобождаването на американския сержант Боуи Бъргдал, но реагираха силно резервирано на сключеното от президента Барак Обама споразумение за размяната му за петима държани в затвора в Гуантанамо петима талибани. Според тях това само ще насърчи бъдещи отвличания на американски военнослужещи.

Лидерът на афганистанските талибани определи като голяма победа освобождаването на петимата талибани от Гуантанамо в замяна на сержант Бъргдал, посочва БТА. Според високопоставен представител на афганистанските тайни служби петимата освободени талибани са опасни и ако здравето им позволява, те ще възобновят борбата си.