Разбиха мафиотска мрежа, свързана с възстановяването на Акуила
Разбиха мафиотска мрежа, свързана с възстановяването на Акуила / снимка: БГНЕС

Италианската полиция разби днес престъпна мрежа, свързана с неаполитанската камора и замесена във възстановяването на Акуила след земетресението от 6 април 2009 г., съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източници.

При операцията с кодово име "Недосегаеми" са били арестувани шестима души, обвинени във връзки с мафиоти, и били конфискувани 21 фирми, 118 недвижими имота и друго имущество на обща стойност 100 милиона евро.

Арестуваните са смятани за икономическото лице на клана Казалези (един от най-могъщите на камората) в района на Казерта близо до Неапол, но с клонове и в Лацио (района около Рим), Абруцо (където се намира Акуила) и Тоскана, пише БТА.

По време на разследването чрез подслушването на телефонни разговори е било установено как арестуваните са организирали прехвърлянето на пари за финансирането на фирми, създадени с тяхна помощ в Акуила с цел разделяне на пазарите за възстановяване на града.

Земетресението от 6 април 2009 г. в Акуила отне живота на 308 души и разруши историческия център на града, средновековни църкви и няколко селища в околностите.