Расмусен: Русия не създава непосредствена заплаха за държавите от НАТО
Расмусен: Русия не създава непосредствена заплаха за държавите от НАТО / снимка: БГНЕС

Не мисля, че Русия създава непосредствена заплаха за държавите от НАТО, вероятно това е заради чл. 5 от договора от Вашингтон, който предвижда въоръженото нападение срещу някоя от държавите от организацията да се възприема като нападение срещу всички страни в пакта. Това заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен в отговор на въпроси на публиката при последната си реч на този пост, организирана от института "Карнеги" в Брюксел.

По неговите думи Москва предпочита да поддържа замразени конфликти в Източна Европа с намерението да попречи на цялостното присъединяване на региона към евроатлантическите структури. Основната задача на НАТО е териториалната защита на държавите от организацията, а продуктопроводите в тези държави са част от територията. Защита на продуктопроводите и на останалата енергопреносна мрежа е част от общата ни сигурност, посочи Расмусен в отговор на въпрос.

Енергийната сигурност се състои повече в намаляването на европейската зависимост от вноса на горива, коментира той. Според него това е все по-очевидно, особено при зависимост от един-единствен източник на енергийни доставки. ЕС трябва да постигне енергийната си сигурност с пълно свързване на преносните мрежи, за да не бъде възможно един доставчик да изнудва отделните държави, отбеляза Расмусен. Той препоръча изграждането на допълнителни трасета за доставки и обвързването с допълнителни производители на енергоносители.

Попитан защо очаква мирно решение по дипломатически път на украинската криза и е за военен удар срещу "Ислямска държава" (ИД), Расмусен поясни, че с ИД няма никаква възможност за постигане на политическо решение, защото това е терористична група. Той определи европейските джихадисти като пряка заплаха за сигурността на държавите, от които произхождат. НАТО не се подготвя за удари срещу ИД, но в коалиция на желаещите изглежда ще участват група държави, някои от които са част от пакта, уточни Расмусен.

Източник: БТА