Ракетите на Северна Корея-просто изпитания
Ракетите на Северна Корея-просто изпитания / netinfo

Севернокорейски дипломат заяви днес, че извършените от страната му изпитания на седем ракети не били нападение срещу никого, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Асошиейтед прес.

Изпитанията бяха успешни и може да продължат, добавил съветникът в мисията на Северна Корея в ООН в Женева.

Северна Корея е предложила на Южна Корея днес работни преговори по военни въпроси, но Сеул незабавно е отклонил предложението, предаде южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от АП.

Офертата на Пхенян за предварителни преговори, които да подготвят среща на равнище генерали, идва два дни, след като Северна Корея изстреля седем балистични ракети, една от които с далечен обсег. Вчера Пхенян се закани да изстреля още ракети.

Междувременно в Пекин помощник-държавният секретар на САЩ Кристофър Хил и китайският зам.-министър на външните работи У Давей обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров. По-късно днес Хил ще се срещне с китайския пръв дипломат Ли Чжаосън, сред което ще отпътува за Сеул.

В днешния си брой японският вестник "Санкей" пише, че Северна Корея се е стремяла изстреляната от нея ракета "Таеподон-2" да порази района на Хаваите.

Австралия, една от малкото страни с дипломатически връзки със Северна Корея, обяви днес, че поради кризата с ракетите ограничава до голяма степен тези връзки.