Райс е помолила Анкара да отложи евентуална военна операция в Северен Ирак
Райс е помолила Анкара да отложи евентуална военна операция в Северен Ирак / netinfo

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че американският държавен секретар Кондолиза Райс е помолила Анкара да отложи с няколко дни евентуална военна операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, предаде ИТАР-ТАСС.

Ердоган каза това след извънредна среща между високопоставени цивилни и военни представители, свикана след атаката на кюрдски бунтовници в югоизточната част на страната, при която бяха убити 16 турски войници.

По думите на турския премиер той не е бил "убеден" от оптимизма на иракския президент Джалал Талабани, който призова Кюрдската работническа партия (ПКК) да сложи оръжие. Талабани добави, че очаква "още утре ПКК да помисли по този въпрос".

"Прогнозите на Талабани не ме убедиха. Искаме да видим резултати. Изявленията са красиви, но трябва да видим до какво ще доведат", подчерта Ердоган.

Премиерът определи вчерашния референдум за промени в конституцията на страната като "исторически". "Решението, произнесено от нашия народ в избирателните участъци, слата точка на въпроси, които по-рано бяха източник на напрежение. Това историческо решение е принос в борбата за стабилност в Турция", изтъкна той.

На вчерашния референдум 69 процента от избирателите подкрепиха законопроект за промени в конституцията, включващ преки избори за президент на страната, припомня ИТАР-ТАСС.