Япония засилва противоракетната отбрана заради сателит на Северна Корея
Япония засилва противоракетната отбрана заради сателит на Северна Корея / снимка: БГНЕС

Япония смята да използва три бойни кораба, оборудвани с многоцелева система за следене и насочване "Иджис", и два зенитни противоракетни комплекса "Пейтриът" ПАК-3 за евентуално прехващане на севернокорейска ракета със спътник, съобщи японският в. "Санкей", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Три от четирите бойни кораба, оборудвани със система "Иджис", на японските военноморски сили ще бъдат разположени по протежение на предполагаемия курс на севернокорейската ракета - в Японско, Източнокитайско и Филипинско море.

Двата комплекса за противоракетна отбрана ще бъдат разположени на островите Окинава и Ишигаки.

Япония се опасява, че севернокорейската ракета може да падне на територията или в териториалните й води. Премиерът Йошихико Нода ще издаде следващата седмица официална заповед за унищожаване на ракетата в случай на заплаха за японската територия. "Наредих да се подготви разполагането на системите ПАК-3 и на бойни кораби, оборудвани с многоцелева система за следене и насочване "Иджис", заяви японският министър на отбраната Наоки Танака.

Пхенян планира изстрелването на ракета носител, която да изведе в околоземна орбита сателит "Кванмьонсон-3" /Сияеща звезда-3/, за 12-16 април. Начинанието е замислено в чест 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир-сен.

Русия, САЩ, Южна Корея, Япония, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, призоваха Пхенян да се откаже от плановете си. Резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН забранява на КНДР да изстрелва балистични ракети, независимо дали те са с военно предназначение или са ракети носители с цивилен характер, припомня ИТАР-ТАСС.

Китай призова към спокойствие и сдържаност три седмици преди изстрелването на севернокорейска ракета, предаде Франс прес. "Всички страни трябва да останат спокойни, да проявят сдържаност и да избягват действия, които могат да усложнят ситуацията", заяви говорителят на китайското външно министерство Хун Лей, цитиран от БТА.

Китай, главен съюзник на КНДР, вече изрази опасения от плана й да изстреля ракетата със сателит, което според Сеул ще бъде изпитание на ракета с голям обсег.

Северна Корея заяви миналата седмица, че ще изведе сателита между 12 и 16 април.