Япония достави помощи на стойност 380 000 долара на Мианмар
Япония достави помощи на стойност 380 000 долара на Мианмар / cнимкa: БГНЕС

Японски транспортен самолет кацна на летището в Янгон и достави хуманитарна помощ на стойност 380 000 долара на бедстващото заради циклона Наргис население на Мианмар, предаде БТА.

Помощта включва контейнери с вода, генератори за електричество, палатки, храна. Пратката е доставена от японската Агенция за международно сътрудничество и беше придружавана от японския заместник-министър на външните работи Хитоши Кимура.

Същевременно край бреговете на Мианмар френски боен кораб, натоварен с 1500 тона хуманитарна помощ за населението на страната, продължава да чака разрешение от властите за разтоварване на пратката, включваща храна и лекарства.

Западни представители от няколко дни остро критикуват хунтата в Мианмар, че създава проблеми при издаването на визи за западни хуманитарни екипи, които искат да помогнат на населението на страната, и при издаването на разрешителни за доставка на хуманитарните пратки, отбелязват световните агенции.

В събота, за да неутрализира отчасти критиките, хунтата позволи на 60 западни дипломати и служители на ООН в Мианмар да посетят някои от засегнатите от Наргис райони. Те огледаха извършваните там спасителни операции с три хеликоптера.

Хунтата разреши и на екип от 100 лекари от азиатски държави, сред които и 30 лекари от Тайланд, да влязат в Мианмар, за да се погрижат за пострадалите от Наргис.