Първият президент на ЕС е основна тема в Брюксел
Първият президент на ЕС е основна тема в Брюксел / снимка: DarikNews

Изборът на първия президент на Европейския съюз е основна тема в Брюксел, където се провежда Съвета "Общи въпроси и външни отношения" на ЕС. На форума ще бъде обсъдена стратегията за устойчиво развитие и бъдещето на Лисабонската стратегия след 2010 година. В дискусията, която ще продължи два дни, ще се включи и министърът на външните работи на България Румяна Желева.

Срещата е свързана предимно със спекулациите около това кой ще заеме топ постовете в Евросъюза. В четвъртък вечерта лидерите на 27-те страни членки ще се съберат на среща на върха в Брюксел и ще изберат първия президент на Европейския съюз. Сред споменаваните имена са премиерът на Белгия Херман ван Ромпуй, премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде, премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрейберга, шведският министър-председател Фредрик Рейнфелд, както и бившият британски премиер Тони Блеър, който до неотдавна бе сочен за фаворит.

Някои от министър-председателите тепърва ще направят своя избор и обмислят предложените кандидатури. Такъв е случаят и с Швеция, чийто министър по Европейските въпроси Сесилия Малстрьом заяви, че техният премиер все още провежда телефонни разговори и целта му е до 19-ти да има одобрено име. Тя допълни, че има прекалено малко номинирани жени за високите постове в Евросъюза, но ще е добре поне едно от местата да бъде заето от нежният пол.

Румяна Желева вече обяви, че българската страна смята да подкрепи Жан-Клод Юнкер за президентския пост. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че Юнкер все още има шансове за мястото.