Първанова препоръчва ЕК да смени подхода към Либия
Първанова препоръчва ЕК да смени подхода към Либия / netinfo

Депутатът в Европейския парламент от Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) Антония Първанова препоръча Европейската комисия да преразгледа подхода си към Либия.

Препоръката се съдържа в поправка към проект за "Годишен доклад за 2006 за състоянието на правата на човека по света и политиката на ЕС", разгледан на първо четене в Комисията по външните работи на Европейския парламент. Проектът ще бъде гласуван от Комисията на 27 март, а вотът в пленарна зала трябва да е през април.

Във внесената поправка се изказва разочарование от липсата на положителни резултати досега от действията на Европейската комисия за освобождаване на българските медицински сестри в Либия и се препоръчва "Комисията да преразгледа своите политически инструменти спрямо тази страна, с цел да се намери по-ефикасен подход за решаването на проблема в най-близко време и да се сложи край на осемгодишната агония и грубите нарушения на човешките права".

Не мога да приема, че декларациите на Европейския съюз в подкрепа на арестуваните български медицински сестри в Либия все още не са подплатени с реални резултати. Може би това означава, че подходът на Брюксел към Либия има нужда от спешно преосмисляне, смята Антония Първанова, предаде БТА.

Тя е разговаряла с представители на всички политически групи в Европейския парламент и очаква внесената от нея поправка да получи възможно най-широка подкрепа както в Комисията по външните работи, така и при гласуването в пленарна зала идния месец.