Първанов и Качински подписаха декларация за сътрудничество
Първанов и Качински подписаха декларация за сътрудничество / снимка: БГНЕС

Съвместна декларация за сътрудничество в политическата, икономическата и културната област подписаха президентът Георги Първанов и неговият полски колега Лех Качински. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Полша.

В съвместната декларация Първанов и Качински подчертават волята си да продължат сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната на европейско и евроатлантическо равнище. И двамата президенти обещават да обединят усилията си в името на засилването на европейската и евроатлантическата перспектива на държавите, които се стремят към членство в тези две структури.

Желанието на България и Полша е да развива сътрудничество в областта на енергетиката, машиностроенето и селското стопанство.

Във Варшава президентът Георги Първанов води близо 30-членна бизнес делегация. Двустранният стокообмен между България и Полша за първите седем месеца на миналата година възлиза на близо 349 милиона евро. По данни на Българската народна банка през последните 13 години преките полски инвестиции са около 35 милиона долара, като към септември миналата година Полша се нарежда на 33-то място сред чуждестранните инвеститори в България.