Путин засега няма да заеме мястото си в Държавната дума
Путин засега няма да заеме мястото си в Държавната дума / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин поне засега няма да стане депутат в Държавната дума, въпреки че партията му "Единна Русия" спечели парламентарните избори в неделя, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Андрей Воробьов, ръководител на Централния изпълнителен комитет на "Единна Русия", каза, че мястото на Путин ще бъде дадено на регионален партиен кандидат. "Това няма да е политическо, а чисто техническо решение", каза Воробьов.

Наблюдатели, близки до Кремъл, предполагаха, че Путин, който иска да запази политическото си влияние, може да подаде оставка преди края на президентския мандат и да заеме мястото си в Държавната дума веднага след изборите. Това би му позволило да използва "дупка" в закона и да се кандидатира за президент в следващите избори през март.

Анализатори смятаха, че Путин може да стане председател на Думата, но след като той няма да заеме депутатското си място, този сценарий изглежда малко вероятен. Други възможности са Путин да стане премиер или да заеме вакантното място на секретар на Съвета за сигурност, допълва Ройтерс, цитиран от БТА.