Путин с първа визита в Крим след присъединяването към Русия
Путин с първа визита в Крим след присъединяването към Русия / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин посети Крим за първи път след присъединяването към Руската федерация през март тази година.

Путин с първа визита в Крим след присъединяването към Русия
netinfo
Путин направи преглед на корабите на руския Черноморски флот в пристанището на Севастопол, на Кримския полуостров, предаде Франс прес.

Путин направи прегледа на корабите от катер на флота, заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу. Катерът премина пред десетина руски военни кораби.

Последва авиационно шоу, в което над пристанището на Севастопол преминаха десетина бойни самолета, сред които свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22 и изтребителите Су-27. След това президентът на Русия положи венец пред мемориала на военнослужещите, защитавали Севастопол в годините на Великата отечествена война, предаде ИТАР-ТАСС.

Властите в Киев определиха посещението на Путин в Крим като провокация, а САЩ предупредиха, че то може да изостри напрежението.

На 16 март в Крим се състоя референдум за съдбата на полуострова, в хода на който близо 97 процента от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. Резултатите от допитването не бяха признати от Запада. На 18 март Владимир Путин, председателят на Върховния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиерът на Крим Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий подписаха договора за приемането на Република Крим в Руската федерация. Процедурата по присъединяването завърши на 21 март.

Путин с първа визита в Крим след присъединяването към Русия
netinfo