Путин разказва кога е решил за присъединяването на Крим към Русия
Путин разказва кога е решил за присъединяването на Крим към Русия / снимка: БГНЕС

В трейлър към руски телевизионен филм руският президент Владимир Путин съобщава, че е взел решението за анексиране на Крим на среднощно заседание в Кремъл след свалянето от власт на украинския президент Виктор Янукович и бягството му от Киев през февруари м.г., предадоха ДПА и АП.

"Когато се разотивахме, казах на всички: Трябва да започнем да работим за връщането на Крим в Русия", разказва Путин в трейлъра на документалния филм на руската държавна телевизия, посветен на тази тема. Това е първият случай, когато президентът на Русия разкрива подробности за решението на Москва да превземе полуострова, който е част от Украйна.

По думите на Путин въпросното заседание с шефове от службите за сигурност се е състояло през нощта срещу 23 февруари 2014 г. На него той разпоредил започването на операция по прехвърлянето на Янукович в Русия. "Бяхме готови да го вземе от Донецк по суша, по море или по въздух", казва Путин и добавя, че там са били разположени тежки картечници, за да няма проблеми с евакуацията на президента беглец.

В трейлъра, наситен с драматична музика, звучат думите на Путин, че Крим ще бъде завинаги част от Русия. От клипа по тв канала "Россия-1" не става ясно кога ще бъде излъчен целият филм, като се отбелязва само, че това ще стане "много скоро".

Четири дни след споменатото от Путин заседание войници без отличителни знаци завзеха правителствените сгради на Кримския полуостров. Впоследствие Москва призна, че тези "зелени човечета" са от въоръжените сили на Русия. На 16 март се състоя референдум за независимост и присъединяване към Русия, който не беше признат от правителството в Киев и съюзниците му на Запад, припомнят агенциите.

Източник: БТА