Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат
Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат / БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта, предаде РИА Новости.

Путин заяви на пресконференция, че украинският парламент е легитимен, но действащият президент не е. Според него избягалият президент Виктор Янукович е единственият законен лидер на Украйна. Това е първото публично изявление на Путин, откакто Янукович избяга от Киев, напомня БТА.

Виктор Янукович не е издал нито една незаконна заповед, каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той изтъкна, че сваленият украински държавен глава е наредил силите на милицията да бъдат изведени от Киев и отбеляза, че подписвайки споразумението с опозицията от 21 февруари, Янукович практически е сдал властта. "Той се съгласи с всичко, което опозицията поиска", заяви Путин. Руският президент каза също, че се е срещнал с Янукович преди два дни в Русия и че той е невредим, предаде Ройтерс.

Путин подчерта, че оценката за случващото се в Украйна "може да бъде само една - антиконституционен преврат и въоръжено завземане на властта". "Никой не оспорва това", добави държавният глава.

Президентът отбеляза, че никой от световните лидери не иска да отговори на въпроса защо е направено това? Путин каза, че по негово мнение, което е споделил и с Янукович, той не е имал никакви шансове да бъде преизбран. "И всички са съгласни с това", подчерта руският президент.

Янукович щеше да бъде убит, ако беше останал в Украйна, заяви още Путин.

Използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа, каза Путин и допълни, че ако в Източна Украйна започнат безредици, Русия си запазва правото да използва всички налични средства.

Въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници, каза руският президент, като подчерта, че Москва няма да провокира сепаратистки действия на полуострова. Русия не разглежда възможността да присъедини Крим, нито възнамерява да воюва с украинския народ, заяви Путин. Той също така отхвърли критиките на Запада срещу действията на Русия в Украйна, като каза, че е имало съмнения и за легитимността на действията на Запада в Ирак, Афганистан и Либия.

Сега при назначенията в органите на властта в Украйна едни "мошеници заменят други", посочи Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той заяви, че украинският народ е искал промяна, но не трябва да се поощряват незаконни, противоконституционни действия.

Ако в Украйна се произведат избори в сегашната обстановка на "терор", Русия няма да признае резултатите, каза Путин, цитиран от Ройтерс.

Той смята също, че антиконституционните действия на опозицията са разтърсили Източна и Югоизточна Украйна. По повод Крим президентът посочи, че Русия е засилила охраната на своите военни обекти на полуострова заради постъпили заплахи.

Путин заяви също, че сред протестиращите на Майдана в Киев е имало провокатори от една от опозиционните партии, които са стреляли с огнестрелно оръжие.

По думите му търговско-икономическите и хуманитарни връзки с Украйна могат да се възобновят напълно само след президентски избори и добави, че към момента той няма партньори за контакти в Украйна - до произвеждането на нови избори.