Путин обвини Киев за растящото напрежение в Източна Украйна
Путин обвини Киев за растящото напрежение в Източна Украйна / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обвини украинските власти за новия изблик на насилие в източната част на страната в последно време, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"За съжаление, ние сега ставаме очевидци на ескалация на този конфликт и вината за това не е на милициите от Донбас, а на вражеската страна. Надявам се, че няма да има пълномащабни преки сблъсъци", каза Путин пред журналисти, след като се спусна с батискаф в Черно море край Крим - украинския полуостров, анексиран от Русия миналата година.

По думите на Путин руската страна разполага със сведения, че украинската армия съсредоточава сили, включително военна техника, в Донбас. Президентът изрази съжаление, че Киев е отхвърлил предложението на проруските сепаратисти за изтегляне от фронтовата линия на всички оръжия с калибър под 100 милиметра.

Руският президент подчерта, че Минските мирни споразумения "нямат никаква алтернатива за уреждане на ситуацията", и изрази увереност, че мирът в крайна сметка ще възтържествува. "Нашата задача е да бъдат сведени до минимум загубите, с които ще достигнем до този мир", отбеляза той. Путин разказа и за своето спускане с батискаф на дълбочина от над 80 метра в Черно море в рамките на експедиция на Руското географско дружество. Руският президент наблюдава останките от потънал на дъното кораб, вероятно византийски, от 9-и или 10-и век. Сред тях има голямо количество амфори и други предмети.

Руският президент определи участието си в подводната експедиция край Севастопол като опит за събуждане на интерес у хората към родната история. Това бе "много хубав повод за пореден път да се убедя в това колко дълбоки са нашите исторически корени, колко дълбока е нашата история на взаимоотношения с целия свят", отчете той.

Путин разказа, че не се уплашил по време на подводната експедиция. "Вече сме се спускали на дълбочина от почти 2000 метра в (езерото) Байкал с (родни) апарати "Мир", припомни той.

Попитан за участието си в "научните търсения", руският президент, удивен, отговори, че не се занимава с наука. "С наука трябва да се занимават учените", каза лаконично той.

Путин използва повода, за да поздрави Руското географско дружество по повод 170-ата годишнина от неговото създаване.

Руският президент подчерта, че не изпуска от внимание ситуацията в страната и по време на посещението си в Крим.

При визитата си той е придружаван от премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, министъра на отбраната Сергей Шойгу и председателя на Съвета на Федерацията /горната камара на руския парламент/ Валентина Матвиенко.

Източник: БТА