Пуснаха Доминик Строс-Кан от ареста, съдът ще му повдигне обвинение в сводничество
Пуснаха Доминик Строс-Кан от ареста, съдът ще му повдигне обвинение в сводничество / снимка: Reuters

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, който бе задържан по подозрения в съучастие в сводничество и прикриване на злоупотреби, бе освободен от ареста в северния френски град Лил, предаде Франс прес, като се позова на свои кореспонденти.

Адвокатката на Строс-Кан Фредерик Болийо заяви, че нейният клиент е напълно удовлетворен, че е бил изслушан. Той отговорил на въпросите на следователите съвършено спокойно.

Полицията в Лил разследва предполагаема мрежа за проституция във Франция и Белгия със замесени полицаи и други представители на властите, допълва БТА.

Строс-Кан е бил разпитан във връзка с предполагаемото си участие във "свободни вечери", по-специално в Париж и Вашингтон, за да се установи дали е знаел, че поканените жени са проститутки. Редица пътувания на последните са били организирани и финансирани от двама френски бизнесмени, посочва АФП.

Междувременно съдът в северния френски град Лил извика Доминик Строс-Кан на 28 март, за да му повдигне обвинения в съучастие в сводничество при утежняващи вината обстоятелства и прикриване на злоупотреби, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Максималните присъди, които Строс-Кан може да получи по двете обвинения, съответно са 20 и 5 години затвор.