Психиатричната клиника е по-лоша от смъртта според Брайвик
Психиатричната клиника е по-лоша от смъртта според Брайвик / снимка: БГНЕС, архив

Екстремистът Андерш Беринг Брайвик, който ще бъде съден от 16 април за убийството на 77 души миналото лято, заяви в публикувано днес писмо, че настаняването му в психиатрична клиника ще бъде по-лошо от смърт, предаде Франс прес.

"Да изпратите политически активист в клиника е по-садистично и по-жестоко от това да го убиете! Това е по-лоша съдба отколкото смърт", пише Беринг Брайвик в писмо от 38 страници, части от които публикува вестник "Верденс ганг".

Целта на писмото е да оспори доклада на двама съдебни психиатри от миналата година, според който 33-годишният екстремист е психопат, страдащ от "параноидна шизофрения" и не носи наказателна отговорност.

Ако съдиите в Осло стигнат до същото заключение след процеса, който започва на 16 април, Беринг Брайвик ще бъде осъден на лечение в психиатрична клиника без право на излизане, вероятно за цял живот.

Обвиняемият трябва да бъде обявен за вменяем според адвокатите му, тъй като отказа да признае за недействителен идеологическия манифест, който разпространи в деня на атентатите, отбелязва БТА. Целта на убийствата била да привлекат вниманието към документа с ислямофобски и враждебни към мултикултурализма тиради.

Заради възмущението, предизвикано от първия доклад, съдът в Осло назначи нова експертиза, заключенията от която се очакват на 10 април, по-малко от седмица преди началото на процеса.