/ Thinkstock/Getty Images
Повечето германци биха подкрепили забрана на бурките като въведената в Холандия, която се отнася за обществени места, показва ново проучване, цитирано от ДПА.

Според анкетата на института "Югав" 54% от германците казват, че "напълно" подкрепят забрана на скриващите цялото лице покривала, а 20 процента заявяват, че "по-скоро" подкрепят подобна мярка. Едва 12% казват, че са против такава забрана, а 14% нямат мнение или не са взели решение.

Заместник-председателят на Християндемократическия съюз Юлия Кльокнер призовава от три години за забрана на бурките в Германия.

Холандия забрани носенето на бурки

"Разрешаването на скриващите цялото лице покривала няма нищо общо с толерантността, а е проява на невежество относно жените и момичетата", каза тя. По думите й "в случая не става въпрос за парче плат, а за разбиранията за пола, които стоят зад това".

Заместник-председателят на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел в Бундестага Торстен Фрай заяви, че "мястото на бурката не е в Германия". Според него обаче германската конституция не би позволила забрана на бурките.
БТА