Проруски демонстранти в Донецк щурмуваха областната администрация
Проруски демонстранти в Донецк щурмуваха областната администрация / снимки: БГНЕС

Участници в проруски митинг в Донецк нападнаха областната държавна администрация, предаде УНИАН. Малко по-късно украински милиционери блокираха демонстрантите, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на тв канал „1+1”. Активистите, окупирали сградата, са решили да запазят контрола си върху нея поне едно денонощие.

Демонстрантите се подготвят да съставят „народен областен съвет”, който ще бъде избран утре на събрание или конгрес с участието на представители на всички градове в Донецката област. В двуетажната сграда на областната управа пребивават около 200 души, а около нея има 600-700 души, които се готвят да направят палатков лагер. Проруските активисти твърдят, че към сградата се придвижват въоръжени милиционерски части.

Според агенция УНИАН на площада в центъра на града по-рано днес се събраха около 2000 души с искане за федерализиране на Украйна и за отделянето на Донецка област от държавата. Участниците скандираха проруски лозунги: „Донецк е руски град!”, „Дайте ни референдум” (за присъединяване към Русия) и развяваха руски знамена и флагове на проруски обществени организации, включително на забранената „Донецка република”, съобщава БГНЕС.

После те се насочиха към областната администрация, където станаха сблъсъци. Известен брой демонстранти успяха да влязат и да свалят украинското знаме от 10-етажната сграда, след което издигнаха руски флаг.

Проруски демонстранти в Донецк щурмуваха областната администрация
netinfo

Проруски демонстранти в Донецк щурмуваха областната администрация
netinfo

В същото време проруски демонстранти завзеха днес сградата на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) в източния град Луганск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украинската телевизия „Канал 5”. Според очевидци при щурма на сградата са пострадали и демонстранти, и служители от органите на реда. Понастоящем се водят преговори за освобождаването на арестувани по-рано активисти, отбелязва БТА.

На 14 март агенти на ССУ задържаха лидера на т.нар. Луганска гвардия Александър Харитонов по подозрение, че готви въоръжен преврат. Харитонов се бе самообявил за „народен губернатор” на Луганската област, припомня ИТАР-ТАСС.

Проруски демонстранти в Донецк щурмуваха областната администрация
netinfo