Прокуратурата в Русия обеща да залови убийците на Политковская
Прокуратурата в Русия обеща да залови убийците на Политковская / снимка: БГНЕС

Руската генерална прокуратура обеща да хване убийците на Анна Политковская, след като миналата седмица съдът оправда подсъдимите по делото за убийството на журналистката, предаде Ройтерс.

   

Снемането на обвиненията от заподозрените за съучастие в убийството на Политковская предизвика нови критики срещу руската правосъдна система заради неспособността й да доведе до успешен край натоварените с политически заряд дела за убийства, посочва агенцията.

   

Прокурорите, които бяха критикувани от бившите колеги на убитата журналистка, че не са си свършили както трябва работата, казаха, че ще обжалват оправдателните присъди.

   

"Това наказателно дело ще бъде разследвано, докато не бъде установена цялата истина и докато не бъдат разкрити всички съучастници в престъплението, включително извършителите и организаторите му", заяви Владимир Маркин, говорител на следствения отдел към генералната прокуратура.

   

Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. пред дома й в центъра на Москва. Тя стана известна предимно с репортажите си за нарушенията на човешките права във войната в Чечения и с яростната си критика срещу Кремъл, припомня Ройтерс.

   

След като миналата седмица обвиняемите бяха оправдани, САЩ призова Русия да открие отговорните за убийството на Политковская колкото е възможно по-скоро, а представител на ОССЕ за свободата на медиите определи изхода от делото като "криза на човешките права".