Прокуратура не бърза с изводите за катастрофата в Русия
Прокуратура не бърза с изводите за катастрофата в Русия / cнимка: Reuters

Генералната прокуратура на Руската федерация призовава да не се бърза с изводите за причините за катастрофата на експреса Москва-Санкт Петербург, съобщи ИТАР-ТАСС. Да се говори за версии ще може едва след като следствената група извърши оглед на местопроизшествието, заяви говорителят на следствието при федералната прокуратура Владимир Маркин. Преди това източник в РЖД съобщи, че едва от версиите за произшествието е терористичен акт.

Президентът Дмитрий Медведев нареди на директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников и на генералния прокурор Юрий Чайка да предприемат всички необходими следствени действия за установяване на причините. Над 50 композиции закъсняват по линията Москва-Петербург заради катастрофата на влак номер 166, съобщи компанията. Средното закъснение е осем часа.

"Невский експрес" е пуснат в експлоатация през 2001 г. Локомотивът е чешко производство, развива скорост до 200 м/ч. В общите вагони има по 68 места, в луксозните - осем купета с по шест места. Вагоните, дълги 25,5 м, тежат 57 тона.