Производителят на най-известните автомати в света АК-47 представи прототип на електрически автомобил със съветски ретро дизайн. Военният гигант „Калашников“ се закани, че в бъдеще електрическият суперавтомобил ще съперничи на „Тесла“.
 
Към грижите на американския иноватор и милиардер Илън Мъск се добавя още еднa – нов конкурент на електрическите му автомобили „Тесла“ в лицето на „Калашников“.
На този музикален фон руският концерн рекламира прототипа CV-1, а официалното му представяне беше на военно изложние в Москва. Дизайнът на бъдещата суперкола е базиран на съветския хечбак от 70-те години на миналия век ИЖ 2125 „Комби“ и поне на външен вид трудно може да бъде по-различен от американската „Тесла“, на която ще съперничи. Капацитетът на батерията е 90 киловата на час, мощността 220 киловата, а пробегът с едно зареждане 350 километра. Автомобилът ускорява от 0 до 100 километра за 6 секунди.
„Разработваме собствена концепция за електрически суперавтомобил, базиран на няколко оригинални системи, създадени от нашия концерн. Тази технология ще ни позволи да се подредим до световните производители на електрически коли като „Тесла“ и да ги конкурираме. При разработването на концепцията си сме вдъхновени от опита на световните лидери на пазара.“ iе казва в официалното изявление на компанията, а за руската медия РБК говорителят на „Калашников“ София Иванова казва:
„Говорим за това, че ще се конкурираме именно с „Тесла“, тъй като в момента това е успешен проект в областта на електрическите автомобили. Планираме най-малкото да не му отстъпваме.“

„Калашников“ посочва, че бъдещите електрически коли ще бъдат оборудвани с единствена по рода си бордова изчислителна машина, която ще позволи да се наблюдава състоянието на двигателя, инвертора и батерията. Според военния гигант електрическият автомобил, създаден на базата на разработени от компанията технологии, ще развива скорост няколко пъти по-висока от тази на колите, който произвежда в момента. Наскоро концернът създаде няколко електрически превозни средства, сред тях е UV-4, който е насочен към масовия пазар. Мощността му достига 50 киловата, а максималната скорост 80 км/ч.