Продоволствена криза може да доведе до социална нестабилност
Продоволствена криза може да доведе до социална нестабилност / снимкa: Sofia Photo Agency

Задълбочаващата се продоволствена криза в световен мащаб може да доведе до социална нестабилност в редица страни. Това налага да се предприемат спешни мерки от страна на международната общност за предотвратяване на възможните политически последици на кризата и негативният и ефект върху сигурността. Това заяви президентът Георги Първанов пред участниците в срещата ЕС-Латинска Америка-Карибите в перуанската столица Лима.

Настоящият етап на глобализацията значително усилва бедността и неравенствата, заяви пред участниците на форума президентът Георги Първанов. Според него особено внимание трябва да се отдели на гарантирането на уязвимите групи – децата, младите хора, хората с увреждания и възрастните.

Правата на човека да не останат на хартия, а да бъдат съчетани със система от социални мерки, призова българският държавен глава. Трябва да се фокусираме върху социалните инвестиции, както и върху създаването на равнопоставени шансове за реализация и развитие на всеки, допълни Първанов.

По думите му заключителната декларация от Лима е амбициозен документ, но може да остане на книга, ако не бъдат предприети няколко важни стъпки. Според българският президент е необходимо да бъдат намерени подходящи форми за финансиране и сътрудничество, чрез които средствата да бъдат използвани най-рационално и да стигнат до тези, за които са предназначени, както и да бъде правен системен преглед на резултатите от реализираните проекти.

В словото си президентът Първанов изрази увереност, че резултатите, които бъдат постигнати на форума в перуанската столица, ще дадат нов тласък на стратегическото партньорство между днешна Европа и Латинска Америка.