Процесът „Фрицъл” породи повече въпроси, отколкото отговори
Процесът „Фрицъл” породи повече въпроси, отколкото отговори / снимка: БГНЕС

Една от най-коментираните теми в британския печат е краят на процеса срещу изверга Йозеф Фрицъл, доживотната присъда, както и проблемите в австрийското общество, които излязоха на повърхността след страховитите разкрития от миналия април.
       
73-годишният Фрицъл беше осъден за убийство поради небрежност спрямо едно от децата, които направил на дъщеря си, многократни изнасилвания (около 3000 за 24 години), кръвосмешение, поробване и принуда. "Индипендънт" отбелязва, че това е първият случай на осъдителна присъда за поробване в Австрия. Бащата кръвосмесител ще прекара остатъка от живота си в клиника за душевно болни, но присъдата включва теоретична възможност той да бъде освободен след 14 години, ако лекарите приемат, че е излекуван. Според правни експерти обаче това е малко вероятно, пише "Индипендънт".
       
На процеса беше представен пълен и покъртителен психологически профил на "чудовището кръвосмесител". Той бил отгледан от брутална самотна майка, която го биела, не му обръщала внимание и го оставяла сам за дълго време. Според психиатъра д-р Аделхайд Кастнер, който направи оценка на психологическото състояние на Фрицъл преди процеса, ранният етап от живота му в семейната къща е бил белязан от постоянен страх, пише "Индипендънт".
       
За да преодолее страха си, Фрицъл се научил да потиска емоциите си и постепенно в него се появило желанието да компенсира болката и патологичните отношения с майка си, като контролира някого изцяло - някой, който не може да му бъде отнет и когото не се страхува да загуби, разкрива вестникът.
       
Където и да бъде настанен, Фрицъл ще бъде подложен на лечение от патологично психическо разстройство, но според лекарите той няма да може да бъде излекуван напълно, заради напредналата си възраст, пише "Индипендънт". Психиатри и криминалисти отхвърлят всякаква възможност Фрицъл да бъде изпратен в някой затвор за извършители на тежки престъпления, тъй като има опасност неговите съкилийници да го убият.
       
Случаят на Йозеф Фрицъл разбуни духовете миналата пролет, когато бяха разкрити ужасяващите му престъпления. Още тогава в медийното пространство се появиха много въпроси, свързани с незабелязваните дотогава проблеми на австрийското общество, позволило такава трагедия да се случва в продължение на цели 24 години.
       
Процесът породи повече въпроси, отколкото отговори, пише "Гардиън". Критиците на бързото съдебно производство недоумяват защо нито един представител на властите, които не са забелязали нищо смущаващо в характера на бащата кръвосмесител през годините, не беше призован да даде показания.
       
Въпреки че Фрицъл вече е бил осъждан за серия престъпления от сексуален характер, той не бил разпитан, когато дъщеря му Елизабет изчезнала на 18-годишна възраст през август 1984 г. Тогава той заблудил обществото, че тя се е присъединила към секта, когато всъщност я бил заключил в специално пригоденото мазе, в което тя прекарала следващите 24 години от живота си, пише още "Гардиън".
       
Вестникът отбелязва също, че социалните служби не заподозрели нищо, когато на три пъти пред вратата на Фрицъл се появявали "изоставени" бебета - три от седемте деца, които той направил на дъщеря си в тъмницата. Представители на социалните служби посетили семейство Фрицъл 21 пъти и отбелязали строгия и властен характер на Йозеф, но въпреки това преценили, че децата са в добри ръце, изтъква "Гардиън".
       
Случаят с Йозеф Фрицъл породи много спекулации във връзка с характера на патриархалното австрийско общество, а не един и двама комeнтатори направиха паралели между ужасите, случвали се в малкото градче Амщетен под носа на кротките австрийци и издевателствата в нацистките концентрационни лагери в Австрия през Втората световна война. Британските издания най-пламенно свързват трагедията от Амщетен с нацисткото минало на Австрия, отбелязва "Гардиън".
       
Според Сибиле Хаман от австрийския всекидневник "Пресе" Фрицъл е пълна антитеза на всичко, което е мило и драго на австрийците. Йън Трейнър от "Гардиън" обаче е на друго мнение. Той смята, че Фрицъл е изключителен пример за фрапиращи неща, които минават за нормални в австрийското общество - тираничен патриарх, чиято върховна власт в семейството е неоспорима. Този модел се поддържа от окуражава от могъщата и реакционна католическа църква и от семейната традиция, в която абсолютната власт на бащата се крепи на насилие или заплаха от насилие.
       
Засиленият медиен интерес към делото на Йозеф Фрицъл подразни австрийската преса и тя не закъсня да отвърне на големите заглавия на първите страници на европейските и особено на британските издания, отбелязва"Гардиън". Вестник "Остеррайх" излезе със заглавие "Англия напада Австрия", а всекидневникът "Хойте" е още по-експресивен: "Злостно нападение срещу нашата Австрия".
       
В почти всички репортажи по случая "Фрицъл" в австрийския печат се отправят критики срещу широкото му отразяване в британския печат, което според австрийските издания е тенденциозно и цели да злепостави Австрия. "Да се ругае Австрия сега изглежда е много модерно", пише "Хойте". "Нападките дори се пренасят в сферата на икономиката и банковата ни система".
      
На фона на критиките, отправяни срещу австрийското общество, британският "Таймс" изтъква, че въпреки ужасния характер на престъпленията на Фрицъл, в Австрия изглежда никой няма намерение да разследва провала на полицията и социалните служби, нито пък да направи списък на сексуалните престъпници.
       
Австрия изглежда се отърва от чудовището, пише "Таймс". Фрицъл беше отведен от взвод полицаи към килия, която засега ще дели със заподозрян в насилствено престъпление. За разлика от тъмницата, в която той държеше дъщеря си затворена, неговата килия поне има прозорец.  (БТА)