Прищина: Най-късно до четвъртък Чеку ще бъде в Косово
Прищина: Най-късно до четвъртък Чеку ще бъде в Косово / снимка: БГНЕС

Бившият премиер Агим Чеку ще се прибере в Косово най-късно до утре (четвъртък), съобщиха от Министерството на външните работи в Прищина. "Според последните информации, които са получени в министерството на външните работи, ние очакваме и се надяваме утре Чеку да се завърне в Косово", каза говорителят на министерството Албана Бечири.

Тя категорично отхвърли възможността българските власти да екстрадират в Сърбия Агим Чеку. "Подобна възможност не съществува. Няма никакъв шанс това да се случи. Чеку ще бъде в Косово най-късно до утре", каза още говорителката на външното министерство, съобщава БГНЕС.

Бившият премиер на Косово и бивш ръководител на Армията за освобождение на Косово Агим Чеку бе арестуван от българските власти вчера по силата на стара заповед за арест, издадена от Сърбия. Той бе арестуван на македонско-българската граница на граничния пункт Гюешево по силата на така наречената червена бюлетина на Интерпол. Сърбия привлече под отговорност бившия косовски командир на албански бойци по време на войната от 1998-1999 г. по подозрение за извършване на престъпления и геноцид срещу сърбите по време на войната в бившата сръбска провинция. Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До момента близо 60 държави признаха независимостта на Косово, включително и България.