Примирието между Израел и Хамас влезе в сила
Примирието между Израел и Хамас влезе в сила / снимки: Reuters

Между Израел и Хамас е постигнато споразумение за примирие, обяви египетският външен министър Мохамед Камел Амр на пресконференция в Кайро заедно с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде Ройтерс.

Примирието влезе в сила в 19 часа по Гринуич /22 часа българско време/. Гарант на споразумението е правителството на Египет.

В град Газа "излязоха хора, които празнуват победата", посочва АФП. Хората стрелят във въздуха, навсякъде избухват фойерверки, мнозина скандират "Аллах е велик! Съпротивата триумфира!"

Канцеларията на президента на Египет Мохамед Морси разпространи пълния текст на споразумението, предаде Асошиейтед прес. Документът предвижда Израел да прекрати всички военни действия срещу Газа по суша, въздух и вода, в това число навлизането на територията на анклава и целенасоченото ликвидиране на отделни лица.

От своя страна всички палестински групировки, които действат на територията на Газа, се задължават да прекратят всички враждебни действия от територията на анклава срещу обекти на територията на Израел, в това число ракетните удари и нападенията през границата.

След период на "охлаждане" трябва да бъдат отворени контролнопропускателните пунктове по границата между Израел и Хамас, за да се облекчи придвижването на стоки и хора. Двете страни се задължават да не затрудняват придвижването и да не предприемат действия срещу хора в граничните райони. Процедурите по изпълнение на тази точна от примирието ще се договарят, след като изтекат 24 часа от началото на примирието.

Документът предвижда всички допълнителни въпроси, които могат да възникнат във връзка с изпълнението на споразумението, да бъдат решавани чрез консултации и преговори.

Египет трябва да получи уверения и от двете страни, че поемат задължението да спазват постигнатите договорености. Освен това всяка страна се задължава да не предприема каквито и да било действия, които биха довели до нарушаване на споразумението. При установени такива нарушения Египет трябва да бъде незабавно информиран, за да предприеме необходимите стъпки, допълва БТА.

Вестник "Джерусалем пост" съобщи в интернет изданието си, че в рамките на постигнатото споразумение за примирие блокадата по границата с Газа, наложена веднага след идването на власт там на ислямисткото движение Хамас, няма да бъде премахната. Израелски източници са цитирани, че условията за вдигане на блокадата ще бъдат обсъждани едва след като "измине достатъчно време, за да може Израел да бъде уверен в готовността на палестинските групировки да спазват условията на примирието". Освен това Израел настоява да получи гаранции, че контрабандата на оръжие към Газа ще бъде прекратена.

В изявления на представители на Хамас във връзка с примирието ударението се поставя върху незабавния отказ от страна на Израел от т. нар. практика на целенасочено ликвидиране на палестински активисти.

Примирието между Израел и Хамас влезе в сила
netinfo

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази благодарност на египетския президент Мохамед Морси "за неговите посреднически усилия". "Справедливият и траен мир нямат алтернатива", заявила Клинтън, цитирана от ДПА. "Египет и САЩ ще работят заедно в подкрепа на следващите стъпки", подчертала тя.

В допълнение САЩ ще работят заедно всички страни в региона с цел да се гарантира сигурността на Израел и да се подобрят условията на живот на жителите на Газа", изтъкнала Клинтън.

Американският президент Барак Обама приветства споразумението за спиране на огъня, с което се слага край на седмица на сражения, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на разпространено от Белия дом негово изявление.

Белият дом заявява, че САЩ ще използват възможността, която примирието предоставя, за да засилят опитите да помогнат на Израел да се справи с нуждите си в сферата на сигурността, особено с контрабандата на оръжие и експлозиви в Газа.

Канцеларията на израелския премиер предаде, че в телефонен разговор с президента на САЩ Бенямин Нетаняху (на снимката по-долу) изразил готовност "да бъде даден шанс на примирието". Той обаче предупредил, че Израел ще реагира със сила, ако примирието бъде нарушено от страна на палестинските групировки в Газа.

Израел няма да обяви едностранно примирие, съобщил за ИТАР-ТАСС официален израелски правителствен източник. "Когато те /палестинците бел. ред./ престанат да стрелят, тогава и ние ще престанем да атакуваме терористите", заявил източникът без да дава подробности.

Примирието между Израел и Хамас влезе в сила
netinfo

Бенямин Нетаняху изтъкна в изявление, след като примирието влезе в сила, че "Хамас плати тежка цена по време на осемдневния конфликт". Той подчерта, че Израел е съсредоточил вниманието си върху лидерите на въоръжените групировки в Газа, и унищожил "хиляди ракети" - "всичко това със силна международна подкрепа" на правото на Израел на самоотбрана.

Министърът на отбраната Ехуд Барак обяви, че е наредил на израелските части да спазват примирието и подчерта, че Израел е постигна военните си цели. "Хамас и Ислямски джихад понесоха болезнени удари", заявил Барак, цитиран от ДПА.

Лидерът на движението Хамас Халед Мешаал, който живее в изгнание в Египет, обяви на пресконференция в Кайро, че "израелската авантюра се провали", предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун приветства споразумението, подчертавайки обаче, че много детайли трябва да се уточнят. "Ние сме окуражени и облекчени от факта, че те постигнаха споразумение за примирие", каза Бан пред журналисти след срещата си с крал Абдула Втори. "Много детайли предстои да бъдат уредени, за да е примирието трайно. Надявам се, че те ще ги уточнят възможно най-скоро", добави Бан. "Ще ги призова да проявят въздържаност. Те трябва да изпълнят обещанията си", каза още генералният секретар.

По последни данни, оповестени от египетски източници, за осемте дни на въоръжения конфликт между Хамас и Израел в Газа са загинали 160 души, в това число 42 деца и 11 жени. Ранените палестинци са повече от 1200. При ракетния обстрел на обекти в Израел са загинали петима души, ранените са десетки.

По време на конфликта са били изстреляни около 1000 ракети. В отговор израелските въоръжени сили са извършили удари по 1500 обекта на територията на палестинския анклав.

Примирието между Израел и Хамас влезе в сила
netinfo